A delta variáns lehet az eddigi legnagyobb ellensége az oltatlanoknak

Fotó: Beoltanak egy fiút a német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty-vakcina második adagjával a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórházban kialakított oltóponton Miskolcon 2021. augusztus 29-én. MTI/Vajda János
not image

Takács Petra

2021. augusztus 30. - 09:32

Szlávik János a TV2 műsorában beszélt arról, hogy milyen gondot okozhat a nyári szezon vége, miközben a tünetmentes fertőzések észrevétlenül szedhetik az újabb betegeket.

Érdekes lesz látni a járvány alakulását, miután sokan csak most tértek vissza a nyaralásukból, ami potenciális vírusveszélyt jelent, hiszen az oltatlanok gyorsan megfertőződhetnek, nem beszélve az iskolakezdésről.

„Egyértelmű, ha olyan országból érkezünk haza, ahol nagyobb a járvány, akkor komoly esélye van annak, hogy behurcoljuk a vírust.” – reagál Szlávik a Mokka vendégeként hétfő reggel az interjújában a TV2 stúdiójában.

„Ne felejtsük el, hogy 80%-ban olyan enyhén a tünetek, hogy az ember észre sem veszi, hogy hordozza a koronavírust, és ez különösen a deltára igaz. A deltánál igazolták azt, hogy ha valaki megfertőződik, akkor nem egy nappal, mint a korábbi variánsoknál, hanem akár két nappal az első tünet megjelenése előtt már fertőzhet.”

Ez azt jelenti, hogy egy fertőzött csak két nappal később veszi észre magán a fertőzést, noha az azt megelőző 48 órában már fertőzőképes volt. „Emiatt lehet az, hogy úgymond tünetmentesen is lehet megfertőzni másokat.”

Néhány másodpercen múlott egy fiatal férfi élete, miután elaludt a volán mögött

Szlávik ismét csak hangsúlyozta, hogy az emberek oltassák be magukat, az az egyetlen igazi fegyver a vírus ellen. A delta variáns kapcsán még elhangzott az is, hogy a delta variáns egyfajta allergiás tüneteket produkál, például orrfolyás, ami miatt egyes esetekben nehéz megkülönböztetni a kettőt.