Clouds
21 Budapest
Dollár
354,52 Ft
Euró
389,80 Ft
Font
438,73 Ft
Bitcoin
23,733 $

Szentkirályi Alexandra: a kormány minden egyes magyar munkahelyért megküzd

Fotó: Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda épületében 2022. november 16-án. MTI/Soós Lajos
Belpolitika

Takács Petra

Szerkesztő

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő hangsúlyozta, a magar kormány minden egyes munkahelyért megküzd az országban.

Hozzátette, mindezt sikerrel teszi, és továbbra is nagyon fontos szerepet játszanak a családok a programjukban. Szentkirályi kiemelte, az elhibázott brüsszeli szankciók és az azokhoz köthető infláció a magyarokat is érinti, gyakorlatilag mindenre negatív hatással van az EU gazdaságán belül.

„A kormány minden egyes magyar munkahelyért megküzd – sikerrel! A magyar kormány mindent megtesz a magyar családok és munkahelyek védelmében. Az elhibázott brüsszeli szankciók és a szankciós infláció minden magyart érint és az egész Európai Unió gazdaságára negatív hatással van. A magyar kormány határozottan cselekszik a munkahelyek védelme érdekében.” – írta a posztjában Szentkirályi.

Sok kis- és középvállalkozás kap segítséget a nehéz gazdasági helyzetben. „November 15-től bevezette a kamatstopot a kis- és közepes vállalkozások hiteleire, a június 28-i szintre visszavéve a kamatokat. Emelett meghosszabbította a Széchenyi kártya hitelprogramot is. Ezzel sok kis- és középvállalkozásnak segít a nehéz gazdasági helyzet közepette.”

2023-ban már 120 milliárd forint is állhat a magyar kkv-k rendelkezésére. „A magyar kis- és középvállalkozások további támogatást kapnak az energiaintenzív kkv-k támogatási programnak köszönhetően. A program keretében 2022-ben 100 milliárd, 2023-ban pedig 100-120 milliárd forint áll majd a magyar kkv-k rendelkezésére.”

A 200 milliárd forintos Gyármentő garancia- és hitelprogram is elindult. „A kormány ezen felül meghirdette a Gyármentő programot, amellyel a legnagyobb munkáltatókat támogatja a munkahelyek védelmében. A 200 milliárd forintos Gyármentő garancia- és hitelprogram indítása szintén az energiaválság negatív hatásainak ellensúlyozására nyújt segítséget.”

Az extraprofit-adóból a magyar családokat is segítik

„A kormány a kistelepülések boltjainak támogatására plusz 8 milliárd forintot költ a Magyar Falu Program keretein belül. Az elnyert támogatás bérköltségre és rezsiköltségre számolható el. Az eddig felsorolt intézkedések bár komplex csomagot alkotnak, fontos plusz forrásokat bevonni és oda juttatni azokat, ahol a legnagyobb a szükség: éppen ezért a magyar kormány az extra profitra szert tevő nagyvállalatokra is adót vetett ki, extraprofit-adó néven – ezen intézkedést pedig nemcsak Magyarország, hanem az Európai Unió számos tagállama meghozta. Az extraprofit-adóból a magyar családokat, munkahelyeket és vállalkozásokat segítik, folyamatos támogatást biztosítva például a Rezsivédelmi Alapon keresztül.”

„A fenti intézkedéseknek pedig megvan az eredménye: Magyarországon rekordszintű a foglalkoztatottság, a munkanélküliség pedig az egyik legalacsonyabb az Európai Unióban. A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai szerint 4,7 millió fő a foglalkoztatottak száma, a munkanélküliség pedig 3,6 százalék—ezzel hazánk az egyik legjobb helyzetben van Európában.”

„A koronavírus okozta válság és az elhibázott brüsszeli szankciók ellenére egy év alatt 12 ezerrel, a 2010-es kormányváltáshoz képest pedig mintegy 300 ezer fővel csökkent a munkanélküliek száma.”