Szakemberhiány: újabb kórházban függesztették fel a szakrendelést

Fotó: Unsplash
Belföld
not image

Koós Alexandra

Szerkesztő

Jelenleg is azon vannak, hogy mielőbb legyen ismét ellátás, ám ez nem biztos, hogy a közeljövőben fog bekövetkezni.

A hírek szerint ezúttal a Fejér Megyei Kórházban függesztették fel a gyermek-gasztroenterológiai szakrendelést, amelyet a szakemberhiánnyal indokoltak, egyelőre pedig azt sem tudták megmondani, hogy az ellátás meddig szünetel majd.

Soron kívül Reagált a PSG elnöke Messi vádjaira

A székesfehérvári kórház tájékoztatása alapján senkinek sem kellett időpontot lemondania, a sürgős eseteket pedig továbbra is ellátják, de az információs pontjukon azt javasolják mindenkinek, hogy keressenek inkább magánorvost.

Elmondásuk szerint jelenleg is azon vannak, hogy mielőbb legyen ismét ellátás, ám ez nem biztos, hogy a közeljövőben fog bekövetkezni, így az érdeklődőknek négy kórház szakrendelőjét ajánlják, két budapestit, egy veszprémit és egy győrit.

Kunetz Zsombor egészségügyi szakértő szerint a személyzet- és eszközhiány miatt nyár óta szinte minden héten előfordult hasonló eset, csak ebben a hónapban 35, ám a legnagyobb problémát a szakdolgozók hiánya jelenti – derül ki az RTL Híradó beszámolójából.

A Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke, Soós Adrianna hozzátette, a legutóbbi felmérésük is azt igazolja, hogy minden negyedik esetben a szakorvos- és orvoshiány, és minden második esetben a szakdolgozóhiány okozza a problémát.

A KSH 2020-as jelentése alapján a szakemberhiány Budapesten is jelentős, mivel 42 ezer orvosra lett volna szükség, de már két éve is ötezerrel kevesebb volt, szakdolgozókból pedig 4000 hiányzott. Mindez az elmúlt 2 évben tovább romlott, csak tavaly 17 ezren fordítottak hátat az egészségügynek.