Szakadékba kíséri az óvatlan embereket a Google Maps

Unsplash
not image

Kulcsár Péter

2021.július.20 - 06:26

Habár a Google térképszolgáltatása megkönnyítette mindennapi életünket, gyakran érik kritikák a pontatlansága miatt.

A John Muir Trust alapítvány szerint a Skót-felföld legmagasabb hegycsúcsára, a Ben Nevisre vezető útvonalakat a Google Maps hibásan rajzolja ki, és aki esetleg nekivágna a túrának ezeken az ösvényeken, az akár saját halálát is megtervezheti, annyira veszélyes az AI által megalkotott vázlat – adta hírül az STV.

Szakértők és hegymászók egyöntetű véleménye alapján még a profik sem tudnák teljesíteni balesetmentesen azt a távot, amit a Google Maps kijelölt. Az egyik autóutat úgy választotta ki, hogy lényegében egy hegyoldal melletti mély szakadékhoz vezet, ahonnan egyenesen a mélybe zuhanhatunk.

Heather Morning, a Mountaineering Scotland biztonsági tanácsadója elmondta, még a legtapasztaltabb hegymászók sem vágnának neki annak az útnak, amit a Google javasolt, mivel nagyon meredek hegyoldalakról és kövekkel teletűzdelt terepről van szó, ami komoly kihívásokat jelent.

A John Muir Trust többszöri alkalommal is megpróbálta felvenni a kapcsolatot a Google-lel, eddig egyszer sem jártak sikerrel. A techóriás szóvivője több hónapnyi hallgatást követően szűkszavúan úgy kommentálta az esetet, hogy a Google Maps fejlesztői gárdája már dolgozik azon, hogy kijavítsa a Ben Nevisre vezető útvonalakat.

Azóta már változott a helyzet, és turistaösvényeken keresztül jelöli meg az alkalmazás a hegycsúcsra vezető utat, így elképzelhető, hogy a Google tartotta a szavát, és valóban orvosolták a problémát.