Két országot is elbírálás nélkül befogad a NATO, ha a csatlakozás mellett döntenek

Fotó: EPA/Olivier Hoslet
Európa
not image

Nagy Noel

Szerkesztő

Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára elmondta, hogy Svédországot és Finnországot is azonnal be fogják fogadni a szervezetbe, ha a csatlakozás mellett döntenek.

Stoltenberg kijelentette, hogy mivel a katonai szervezet meglehetősen jó kapcsolatot ápol a két skandináv országgal, ezért várhatóan nagyon gyorsan be fogják őket fogadni – idézte a sajtótájékoztatót a TASS hírügynökség.

Soron kívül Lezuhant egy repülőgép Szenicénél, ketten életüket vesztették

Finnország és Svédország is nagyon közel partnerek. Együttdolgoztunk már velük, együtt hadgyakorlatoztunk már velük, együtt edzettünk velük. Minden szempontból megfelelnek a NATO standardjeinek” – fogalmazott a főtitkár.

„Nagyon jól szervezettek, egy nagyon irányított védelmi rendszerrel és biztonsági intézményekkel. Persze már eddig is közel voltak a NATO-hoz, így nagyon gyorsan tagokká tudnának válni, ha a csatlakozás mellett döntenek”

„Végső soron ez is egy politikai döntés lesz, amit a svédeknek és a finneknek kell megtenni, hogy tagok akarnak-e lenni. Szerintem ez egy olyan politikai döntés, amit 30 szövetségesnek is meg kell vitatni” – zárta.

Svédország és Finnország csatlakozása is azért lenne érdekes fejlemény (és feltehetően Stoltenberg is ezért dobta be), mert mindkettő rendkívül közel van az orosz határokhoz, a finneknek még közös határuk is van Oroszországgal.

Oroszország és a NATO között pedig az elmúlt idők során elmérgesedett a viszony, részben Ukrajna kérdése miatt is. Ezen a héten tárgyalások is lezajlottak a felek között, azonban ezek nem vezettek eredményre, így megnőtt az invázió veszélye.