Két országot is elbírálás nélkül befogad a NATO, ha a csatlakozás mellett döntenek

Fotó: EPA/Olivier Hoslet
not image

Nagy Noel

2022. január 15. - 15:38

Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára elmondta, hogy Svédországot és Finnországot is azonnal be fogják fogadni a szervezetbe, ha a csatlakozás mellett döntenek.

Stoltenberg kijelentette, hogy mivel a katonai szervezet meglehetősen jó kapcsolatot ápol a két skandináv országgal, ezért várhatóan nagyon gyorsan be fogják őket fogadni – idézte a sajtótájékoztatót a TASS hírügynökség.

Finnország és Svédország is nagyon közel partnerek. Együttdolgoztunk már velük, együtt hadgyakorlatoztunk már velük, együtt edzettünk velük. Minden szempontból megfelelnek a NATO standardjeinek” – fogalmazott a főtitkár.

„Nagyon jól szervezettek, egy nagyon irányított védelmi rendszerrel és biztonsági intézményekkel. Persze már eddig is közel voltak a NATO-hoz, így nagyon gyorsan tagokká tudnának válni, ha a csatlakozás mellett döntenek”

„Végső soron ez is egy politikai döntés lesz, amit a svédeknek és a finneknek kell megtenni, hogy tagok akarnak-e lenni. Szerintem ez egy olyan politikai döntés, amit 30 szövetségesnek is meg kell vitatni” – zárta.

Svédország és Finnország csatlakozása is azért lenne érdekes fejlemény (és feltehetően Stoltenberg is ezért dobta be), mert mindkettő rendkívül közel van az orosz határokhoz, a finneknek még közös határuk is van Oroszországgal.

Oroszország és a NATO között pedig az elmúlt idők során elmérgesedett a viszony, részben Ukrajna kérdése miatt is. Ezen a héten tárgyalások is lezajlottak a felek között, azonban ezek nem vezettek eredményre, így megnőtt az invázió veszélye.