Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
369,77 Ft
Euró
396,44 Ft
Font
468,88 Ft
Bitcoin
65,618 $

Az idős magyarok körében egyre népszerűbb az internethasználat

Az NMHH friss felmérése szerint növekvő ütemben terjed az internethasználat az idősebbek körében.

...svg content...Fotó: Unsplash/Beth Macdonald
Belföld

Borbély Fanni

Szerkesztő

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) friss felméréséből derült ki, hogy emelkedik azon idősek száma Magyarországon, akik használják az internetet. Az NMHH évente elkészített nagymintás felmérése szerint 2019-ben a 15 és 45 év közöttiek közel 100 százaléka volt internethasználó.

Érdekesség, hogy 2023-ra már a 46 és 59 év közöttiek is elérték ezt a szintet, sőt: tavaly már a 60 és 65 év közöttiek körében is túllépte a 80 százalékot az internetezők aránya, ami 25 százalékpontos emelkedést jelent a 2019-es adatokhoz képest. Soron kívül Vitézy azonnal reagált Karácsony bejelentésére – szerinte Karácsony akár le is mondhatna

Egészen a 75 éves korosztályig megfigyelhető ez az intenzív növekedés, ugyanakkor a 80 év felettiek körében továbbra sem annyira népszerű az internet: alig 10 százalékuk internetezik. A kutatás alapján lényeges szerepe van a nemnek, az iskolázottságnak, a munkavégzésnek, továbbá annak is, hogy él-e a háztartásban más internethasználó.

A használat tényén túl az internetezés módját is vizsgálták az idősebbek körében. Szembeötlő, hogy a 60 éven felüliek inkább leülnek az asztali számítógéphez, ha meg akarnak nézni valamit az interneten, mintsem okostelefont vennének elő.

Míg a tizenévesek 87 százaléka internetezett a mobilján, a 65 éves vagy idősebb nemzedék esetében ez az arány csupán 57 százalék. A jelenség valószínűsíthető oka, hogy az idősebbek számára sokszor túl apró a telefon képernyőjén megjelenő szöveg, illetve ők rutintalanabbak az érintőképernyő kezelésében.

Karácsony Gergely tartotta a szavát, kérvényezte a főpolgármester-választás megismétlését

Noha az újraszámlálás után is ő nyerte a választást, a főpolgármester tartotta magát korábbi ígéretéhez, új választás kiírásáért folyamodott.