Dollár
428,01 Ft
Euró
420,69 Ft
Font
478,08 Ft
Bitcoin
19,527 $

A kormány hivatalosan is tájékoztatta a svéd királyt a NATO-csatlakozási folyamatról

XVI. Károly Gusztáv svéd király (b2) és felesége Szilvia királyné (b) a Frank-Walter Steinmeier német elnök (j2) és felesége, Elke Büdenbender tiszteletére tartott fogadáson a stockholmi királyi palotában 2021. szeptember 7-én. A német elnök háromnapos látogatáson tartózkodik Svédországban. MTI/EPA/Anders Wiklund
not image

Borbély Fanni

2022. május 16. - 17:32

Svédország kormánya megvitatta a kérdést, most pedig hivatalosan is tájékoztatták a svéd királyt a NATO-csatlakozási folyamatról.

Ann Linde külügyminiszter egy tweetben osztotta meg, hogy a svéd külügyi tanácsadó testület hétfőn ülésezett a királyi palotában, melynek során a kormány tájékoztatta a királyt az aktuális kül- és biztonságpolitikai kérdésekről, a legfőbb téma pedig a NATO-csatlakozás folyamata volt.

Soron kívül Marija Zaharova: „mindenki egyetért abban, hogy az USA túl messzire ment”

Linde tweetjében hangsúlyozta, a svéd kormány arra törekszik, hogy mihamarabb csatlakozhasson a katonai szövetséghez, kiemelve, hogy ez egy “történelmi nap Svédország számára”, hiszen a parlamentben a politikai sokszínűség ellenére is széles körű támogatást élvez a NATO-csatlakozás, a kormány pedig úgy véli, a NATO-val erősebb lesz az ország – írja a CNN.

Magdalena Andersson svéd miniszterelnök vasárnap jelentette be, hogy pártja támogatja a NATO-csatlakozást, míg Finnország kormánya arról számolt be, hogy megvitatták a kérdést és szintén csatlakozni kívánnak a NATO-hoz. Habár Oroszország már akkor megfogalmazott különböző fenyegetéseket, amikor a két ország még csak mérlegelte a csatlakozás lehetőségét, mostanra több közleményt is kiadtak ennek kapcsán.

Hétfőn az orosz külügyminiszter-helyettes, Szergej Rjabkov kijelentette, Moszkva szerint “hiba” a két ország részéről a NATO-csatlakozás, s meglátásuk szerint egyik ország sem lesz erősebb a katonai szövetséghez történő csatlakozással. Szergej Rjabkov a közleményben kijelentette, amennyiben Finnország és Svédország valóban csatlakozik a NATO-hoz, úgy annak “messzemenő következményei lesznek”.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.