Dollár
389,80 Ft
Euró
408,24 Ft
Font
471,01 Ft
Bitcoin
16,200 $

Oroszország ismét figyelmeztette az északi országokat: komoly következményei lesznek a NATO-csatlakozásnak

Fotó: SteveAllenPhoto / Twenty20
not image

Borbély Fanni

2022. május 16. - 11:11

Oroszországnak nagyon nem tetszik, hogy Finnország és Svédország is csatlakozni kíván a NATO-hoz, most pedig egy újabb figyelmeztetést küldtek az országoknak.

A TASS orosz állami hírügynökség nyomán a CNN arról számolt be, Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes kijelentette: “messzemenő következményei lennének”, ha Finnország és Svédország csatlakozna a NATO-hoz, kiemelve, hogy hatalmas “hiba lenne” az érintett országok részéről a lépés.

Soron kívül Mexikói bokszoló fenyegette meg Lionel Messit a „tiszteletlen” ünneplés miatt 

A finn kormány vasárnap hivatalosan is bejelentette, hogy csatlakozni kíván a katonai szövetséghez, ezzel véget vetve az évtizedeken átívelő semlegességnek, s figyelmen kívül hagyva az egyre csak fokozódó orosz fenyegetéseket. Az orosz-ukrán háború kezdetével ugyanis az északi országok is komoly aggodalmukat fejezték ki a térség biztonsági kockázatai miatt, így kézenfekvő megoldás volt a NATO-csatlakozás.

Nem sokkal a finn kormány bejelentését követően Svédország is közölte, hogy megvitatták a kérdést, és támogatják a csatlakozás ötletét. Erre reagálva az orosz külügyminiszter-helyettes nemes egyszerűséggel kijelentette, “ne legyenek illúzióik, hogy mi ezt csak így eltűrjük”, szerinte ugyanis “mindkét állam döntése súlyos hiba”, melyeknek “messzemenő következményei lesznek”.

Finnország NATO-csatlakozási folyamata még hónapok kérdése, azonban ha semmiféle akadály nem gördül a csatlakozás elé, úgy a NATO ellenőrizhetné a finn-orosz közös határt, mely mintegy 1335 kilométeren húzódik. Rjabkov azt is közölte, hogy szerinte sem Svédország, sem pedig Finnország “biztonsága nem fog nőni”, és ez Oroszország számára “teljesen nyilvánvaló”.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.