Dollár
431,58 Ft
Euró
423,14 Ft
Font
482,17 Ft
Bitcoin
19,351 $

Sötétben világító cápafajokat fedeztek fel Új-Zéland partjainál

Fotó: Dr. J. Mallefet - FNRS, UCLouvain
not image

Kulcsár Péter

2021. március 4. - 22:02

Rejtélyes mélytengeri ragadozókra bukkantak új-zélandi kutatók, melyekről kiderült, hogy képesek fluoreszkálni a sötétben.

A Frontiers in Marine Science tudományos folyóiratban közzétett publikációban tengerbiológusok beszámoltak róla, hogy a búvárcápa, lucifercápa és a déli tüskéscápa bizonyos egyedei biolumineszcens fényeket képesek kibocsátani testükről.

Soron kívül Csalafinta patkány miatt maradt áram nélkül több mint 1500 ember

Leginkább a búvárcápa keltette fel a kutatócsapat figyelmét, ugyanis bebizonyosodott, hogy a nagyjából 2 méter hosszú ragadozó a világon eddig felfedezett legnagyobb állat, amely víz alatti megvilágítással rendelkezik.

A lucifercápa és a déli tüskéscápa körülbelül 300 méteres mélységekben élnek, ahol többek között kisebb cápákra, halakra és rákfélékre vadásznak. A wellingtoni NIWA kutatóközpont tudósai szerint az állatok azért bocsátanak ki magukból kékes fényeket, hogy elrejtsék magukat a rájuk leselkedő nagyobb ragadozók elől.

A kék árnyalatnak köszönhetően a felszínről érkező napfény rikító sugarait nem verik vissza, így teljesen rejtve tudnak maradni, ezáltal a kisebb élőlények sem tudják detektálni őket, miközben éppen körülöttük ólálkodnak.

Régebbről már tudjuk, hogy a vízi létformák, mint például a lábasfejűek és a medúzák világíthatnak a sötétben, viszont cápákról most először sikerült bizonyítani, hogy szintén speciális módszerekkel álcázhatják magukat.

Egy rejtély azonban mégis megoldatlan maradt, ugyanis a búvárcápáknak nincsenek természetes ellenségei, így kérdéses, hogy miért rejtőzködnek, bár a legújabb teóriák szerint zsákmányszerzés során lehet hasznos az álcázás.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.