Sötétben világító cápafajokat fedeztek fel Új-Zéland partjainál

Fotó: Dr. J. Mallefet - FNRS, UCLouvain
not image

Kulcsár Péter

2021.március.4 - 22:02

Rejtélyes mélytengeri ragadozókra bukkantak új-zélandi kutatók, melyekről kiderült, hogy képesek fluoreszkálni a sötétben.

A Frontiers in Marine Science tudományos folyóiratban közzétett publikációban tengerbiológusok beszámoltak róla, hogy a búvárcápa, lucifercápa és a déli tüskéscápa bizonyos egyedei biolumineszcens fényeket képesek kibocsátani testükről.

Leginkább a búvárcápa keltette fel a kutatócsapat figyelmét, ugyanis bebizonyosodott, hogy a nagyjából 2 méter hosszú ragadozó a világon eddig felfedezett legnagyobb állat, amely víz alatti megvilágítással rendelkezik.

A lucifercápa és a déli tüskéscápa körülbelül 300 méteres mélységekben élnek, ahol többek között kisebb cápákra, halakra és rákfélékre vadásznak. A wellingtoni NIWA kutatóközpont tudósai szerint az állatok azért bocsátanak ki magukból kékes fényeket, hogy elrejtsék magukat a rájuk leselkedő nagyobb ragadozók elől.

A kék árnyalatnak köszönhetően a felszínről érkező napfény rikító sugarait nem verik vissza, így teljesen rejtve tudnak maradni, ezáltal a kisebb élőlények sem tudják detektálni őket, miközben éppen körülöttük ólálkodnak.

Régebbről már tudjuk, hogy a vízi létformák, mint például a lábasfejűek és a medúzák világíthatnak a sötétben, viszont cápákról most először sikerült bizonyítani, hogy szintén speciális módszerekkel álcázhatják magukat.

Egy rejtély azonban mégis megoldatlan maradt, ugyanis a búvárcápáknak nincsenek természetes ellenségei, így kérdéses, hogy miért rejtőzködnek, bár a legújabb teóriák szerint zsákmányszerzés során lehet hasznos az álcázás.