Nem érdemes halogatni az orvost: sorvadáshoz vezethet a kezeletlen ízületi probléma

TÉMÁK:
#orvos #Tünetek
Fotó: Unsplash
Egészség/Életmód
not image

Koós Alexandra

Szerkesztő
TÉMÁK

A szakember szerint hazánkban sokan küzdenek kisebb vagy nagyobb mozgásszervi panaszokkal, ha pedig valaki időben segítséget kér, fájdalom és mozgáskorlátozottság nélkül élhet.

A mozgásszervi panaszokkal küzdő betegek sokszor halogatják, hogy felkeressenek egy szakembert, ehelyett inkább otthoni praktikákkal próbálják enyhíteni a kellemetlen tüneteket, vagy esetleg abban bíznak, hogy idővel magától megszűnik a probléma.

A Család-barát egyik állandó szakértője, Moravcsik Bence ortopédus azonban hangsúlyozta, ez a hozzáállás hosszú távon súlyosabb következményeket okozhat, egyúttal az is tény, hogy hazánkban sokan küzdenek kisebb vagy nagyobb mozgásszervi panaszokkal – írta a hirado.hu.

„Visszaigazolást nyert a gyakran hangoztatott mondat, hogy nem szabad halogatni a szakember felkeresését. Fájdalom és mozgáskorlátozottság nélkül élhet, aki időben orvoshoz fordul. Az elmúlt 10 évben ráadásul annyit fejlődött a technológia, hogy például egy protézis már több évtizedig kiszolgálja a betegeket”

– mondta.

Kiemelte, többen érdeklődtek az alagút szindrómáról is, amelynek tünetei közé sorolható a zsibbadás, érzékvesztés és fájdalom a kezekben, karokban vagy lábakban. Ilyen jellegű probléma esetén szintén érdemes mielőbb segítséget kérni, mivel ilyenkor nemcsak az érző-, hanem a mozgatóideg is nyomás alá kerül, a zsibbadás pedig előbb vagy utóbb visszafordíthatatlan izomsorvadáshoz vezethet.

Moravcsik Bence végül arra utalt, miszerint minden mozgásszervi bántalom megelőzhető, illetve probléma esetén enyhíthető, ha odafigyelünk a testsúlyunkra, megfelelő sportot választunk, valamint olyan ételeket és értendkiegészítőket használunk, amelyek jó hatást gyakorolnak az ízületekre, vázrendszerre.