Clouds
21 Budapest
Dollár
353,69 Ft
Euró
384,70 Ft
Font
434,16 Ft
Bitcoin
27,564 $

Másodpercenként 3 métert tett meg a sivatagban egy AI-vezérelt robotkutya

Fotó: Unsplash/Brett Jordan
Technológia
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

A mesterséges intelligencia által vezérelt robotkutyát a sivatagban tesztelték, a lehető legmostohább körülmények között, ám a négylábú sikerrel vette az akadályt.

A Korea Advanced Institute of Science and Technology (KAIST) fejlesztette ki a RaiBo névre keresztelt, a mesterséges intelligencia által vezérelt robotkutyát, mely még mostoha körülmények között is képes volt teljesíteni a sivatagban és a homokos tengerparton egyaránt: másodpercenként 3 méteres sebességgel.

Soron kívül Nem lesz egyszerű a közlekedés a Puskás Aréna környékén csütörtök este

Az intézet csütörtökön közzétett sajtóközleményben megosztották, a gépészmérnöki tanszék professzora, Jemin Hwangbo vezette kutatócsoport alkotta meg a négylábú robotvezérlési technológiát.

“A javasolt vezérlő a terepviszonyokra vonatkozó előzetes információk nélkül is használható, így különböző robotjárási tanulmányokban alkalmazható. Kimutattuk, hogy a tanuláson alapuló vezérlőnek a valós deformálódó talajjal való szoros érintkezési tapasztalattal történő ellátása elengedhetetlen az ilyen terepen való alkalmazáshoz.”

Egy mesterséges neurális hálózat struktúráját is kidolgozták, mely képes járni és pillanatok alatt döntéseket hozni, miközben előzetes ismeretek nélkül alkalmazkodik a különböző típusú terepviszonyokhoz. A technológia kidolgozásának elsődleges célja az volt, hogy bővítsék a négylábú járó robotok felhasználási körét.