Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
354,71 Ft
Euró
385,48 Ft
Font
450,81 Ft
Bitcoin
67,012 $

Elhunyt a férfi, aki elsőként kapott genetikailag módosított sertésvesét

A Massachusettsi Kórház szerint nem találtak arra utaló jelet, hogy a transzplantáció okozta a halált.

...svg content...Fotó: Unsplash
Orvostudomány

Koós Alexandra

Szerkesztő

Április elején arról számoltunk be, hogy hazaengedték a kórházból a világ első sikeres sertésvese-transzplantációján átesett pácienst. Mint kiderült, Rick Slayman már otthonában lábadozik a mérföldkőnek számító beavatkozás után, s a hazatéréséről úgy fogalmazott, az egyik legtisztább egészségügyi bizonyítvánnyal hagyhatta el a kórházat, erre pedig évek óta várt.

„Most valósággá vált, és életem egyik legboldogabb pillanata” – emelte ki. A massachusettsi közlekedési minisztérium 62 éves menedzserének orvosai javasolták, hogy próbálja ki a sertésvese-beültetést, amikor tavaly végstádiumú vesebetegséget diagnosztizáltak nála, s úgy becsülték, új veséje akár évekig is kiválóan funkcionálhat. Soron kívül Elfogatóparancs kiadását kérte az izraeli miniszterelnök és a Hamász vezetői ellen a Nemzetközi Büntetőbíróság főügyésze

Sajnos azonban nemrégiben szomorú hír érkezett: Slayman két hónappal a műtét után életét vesztette. A Massachusettsi Kórház szerint nem találtak arra utaló jelet, hogy a transzplantáció okozta a halált, a transzplantációs csapat pedig szomorúságát és részvétét fejezte ki az eset miatt, különösen úgy, hogy korábban azt hitték, a sertésvese legalább két évig bírni fogja – írja a 24.hu a The Guardian cikke alapján.

A család háláját fejezte ki az orvosok munkájáért, amelynek köszönhetően Slayman még hét héten át velük lehetett. Közleményük szerint a férfi részben azért vetette alá magát a műtétnek, hogy reményt adjon mindazoknak, akik transzplantációra várnak. „Rick elérte ezt a célját, bizakodása és optimizmusa örökké velünk lesz” – írták.

A 62 éves férfi műtétje egyébként a harmadik ilyen xenotranszplantáció volt, amely során sertésszervet ültettek élő emberbe: az első két transzplantáció szívátültetés volt, melyet olyan élő betegekbe ültettek be, akiknek már nem volt más transzplantációs lehetőségük. A szervátültetésre különleges szabályok alapján került sor, ám mindkét beteg elhunyt a beavatkozás után néhány héttel.