Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
359,35 Ft
Euró
388,19 Ft
Font
456,46 Ft
Bitcoin
67,425 $

Megfejthették a Mona Lisához fűződő évszázados rejtélyt

Örök vita tárgya, hogy Leonardo Da Vinci vajon hol festhette a Mona Lisát, és hogy a háttérben látható táj vajon egy valódi helyszínt, vagy egy képzeletbeli, idealizált vidéket ábrázol-e.

...svg content...Fotó: Unsplash
Kult

Koós Alexandra

Szerkesztő
TÉMÁK

Ann Pizzorusso geológus és művészettörténész megoldhatta a Mona Lisához fűződő évszázados rejtélyt, és megtalálhatta a háttérben látható tájat: elmondása szerint hosszas kutakodás után arra jutott, hogy Leonardo számos felismerhető vonását beledolgozta a képbe a lombardiai Lecco városának, amely a Comói-tó partján található.

A szakértő azt állítja, hogy többek között beazonosította a képen látható hidat (a 14. századi Azzone Visconti-híd), a tavat (a Comói-tó közvetlen szomszédságában elterülő Lago di Garlate), valamint a hegyvonulatot is (az Alpok dél-nyugati része, amely a Garlate-tó fölé magasodik) – írja a 24.hu a The Guardian-re hivatkozva. Soron kívül Több mint 5,5 millió alkalommal töltöttek le pénzlopó appokat a Play Áruházból

A cikkben megjegyzik, azt történelmi dokumentumok támasztják alá, hogy Leonardo valóban járt ezen a vidéken. Illetve érdemes még hozzátenni, hogy korábban is voltak hasonló elméletek: az egyik szerint az észak-olaszországi kisváros, Bobbio környékét ábrázolja a festmény, míg egy másik a toszkán település, Arezzo hídját vélte felfedezni a háttérben.

„Mindenki a hídról beszél, de senki nem hozza szóba a földrajzot. A geológusok nem nézegetnek képeket, a művészettörténészek pedig nem foglalkoznak a geológiával” – mondta a kutató, akinek elmélete kapcsán Michael Daley, az ArtWatch UK szervezet igazgatója úgy fogalmazott, bár sok a spekuláció Leonardo képének helyszínével kapcsolatban, Pizzorusso állításai meggyőzőek.

Ám hasonlóan véleményen volt Jacques Franck, a Louvre egyik tanácsadója is – teszik hozzá a cikkben. Korábban azt is megírtuk, hogy új helyre költöztetik a Mona Lisát: a Louvre igazgatója szerint a műalkotás végre megkapja méltó helyét a múzeumban. Míg ebben a cikkben arról a megdöbbentő esetről számoltunk be, amikor klímaaktivisták levessel öntötték le a műalkotást.

Nincsenek megszűrve a kérdések Orbán Viktor sajtótájékoztatóin

Kovács Zoltán tisztázta, szó sincs arról, hogy meg lennének szűrve a kérdések Orbán Viktor sajtótájékoztatóin.

Helyreállt az 1-es villamos közlekedése

Újra teljes vonalon jár a 1-es villamos, miután az óbudai tűzoltók megoldották a kérdést a Vörösvári úton.