Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
353,87 Ft
Euró
384,03 Ft
Font
450,78 Ft
Bitcoin
69,290 $

Nagyon jó minőségű eperre és remek szezonra számíthatunk idén

A szakember szerint jó termés várható idén szamócából itthon, ezen a héten pedig a szedd magad akciók is megkezdődnek az országban.

...svg content...Fotó: Unsplash
Belföld

Koós Alexandra

Szerkesztő

Hazánkban 600-650 hektáron termelnek szamócát, főképpen Baranya, Bács-Kiskun és Pest vármegyében, az éves mennyiség körülbelül 6-7 ezer tonna. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Országos Kertészeti és Beszállítóipari Osztályának elnöke, Mártonffy Béla az InfoRádióban azt mondta: idén az időjárás jóvoltából elég korán elindult a fűtött és a hidegfóliás szamóca szezonja Magyarországon, de most már a szabadföldi termést is lehet szedni, a hétvégétől pedig a Szedd magad! mozgalmak is megkezdődnek. Majd kiemelte: „Nagyon jó minőségű eperre és nagyon jó szezonra számítunk, és ahogy haladunk előre az időben, a kezdeti magasabb árak is csökkennek, és most már megfizethető lesz”.

Az Infostart megjegyzi: magyar szamóca májusban és június elejéig-közepéig lehet a piacon. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Országos Kertészeti és Beszállítóipari Osztályának elnöke szerint ez az egyik legjobb tavaszi friss gyümölcsünk, magas C-vitamin- és a bogyósokra jellemző antioxidáns-tartalommal. Mint mondta, frissen most szinte naponta érdemes fogyasztani, de a befőzési szezonra is lesz elég szamóca. Itthon egyébként enyhén növekszik a termőterülete, a gazdáknak beleillik a termelési struktúrájába; „korán van”, ezért az első bevételeket jelenti. Emellett azt látja, többen is belevágtak mostanában újdonságként, főleg a melegebb területeken, Baranyában, Bács-Kiskun és Pest vármegyében. Soron kívül Alaszka „rozsdásodó” folyói már az űrből is látszanak, elsavasodtak az egykor kristálytiszta vizek

De most már a Hajdúságban és más területen is hirdetik a Szedd magad! mozgalmakat – teszik hozzá a cikkben. Ezt követően Mártonffy Béla arról ejtett szót, hogy a meleg, száraz időszak általában jót tesz a szamócának, de most, hogy mintegy két-három héttel előrejött a felmelegedési időszak a klímaváltozás miatt, jól is járhatnak a szamócatermesztők. Ám a nagy ingadozások, a hirtelen megjelenő viharok és a hűvös, esős idő tönkreteheti a termést – hangsúlyozta. Végül arra is kitért, miszerint a boltokban, piacokon két szempontot kell szem előtt tartani, ha valaki hazai szamócát szeretne vásárolni és elkerülné az importárut. Egyrészt fontos tudni: jelölni kell a termékek származási helyét, ezt a Nébih rendszeresen ellenőrzi is.

Másrészt az importszamóca „kicsit féléretten” jön az országba még a korábbi, áprilisi időszakban nagyobb mennyiségben. Ám a szezon előrehaladtával csökken az import, és látható lesz, hogy megjelenik a magyarországi gyümölcs, mert azt teljes érettségben szedik – jegyezte meg a szakember. Nemrég arról is beszámoltunk, hogy kitiltották a 6 év alatti gyerekeket egy eperföldről, amely miatt sokan felháborodtak. A vértesszőlősi eperföld tulajdonosa egyebek mellett azt is elmondta, hogy elég sokan járnak hozzájuk és ebből adódóan néhány olyan vendég is megfordult már náluk, akik viselkedése kifogásolható volt. Elmondása szerint okkal hozták meg ezt a szabályt (30 év után határoztak így), ami nem csak az ő érdeküket szolgálja.

A Manchester United edzője azt mondja, ha kirúgják, majd máshol nyer trófeákat

Ten Hag egyelőre nem tudja, mi lesz vele, az FA-kupa megnyerését követően már nem volt olyan magabiztos, mint előtte.