Dollár
388,95 Ft
Euró
409,85 Ft
Font
478,40 Ft
Bitcoin
17,051 $

A Shell 111 millió dollárt fizet a több évtizedes nigériai olajszennyezés miatt

Fotó: Shell Global
not image

Borbély Fanni

2021. augusztus 13. - 02:40

A vállalat azt állítja, hogy az 1970-ben történt olajszennyezést harmadik felek okozták a polgárháború idején.

A Royal Dutch Shell beleegyezett, hogy mintegy 111,6 millió dollár fizet a dél-nigériai közösségeknek az 1970-ben kiömlött nyersolaj miatt. A döntés a legutóbbi, amely az OPEC-tag Nigéria olajtermelő déli részét érinti, ahol a közösségek régóta jogi csatákat vívnak az olajszennyezés és a környezeti károk miatt.

Soron kívül USA: minden eszközt be kell vetni Észak-Korea fegyverprogramjainak korlátozására

“A 111 millió dollár kifizetésére vonatkozó végzés a felperesek számára az ítélet teljes és végleges kielégítését szolgálja”

– mondta szerdán a Shell helyi szóvivője.

Lucius Nwosa, a Rivers államban található Ejama-Ebubu közösséget képviselő ügyvéd megerősítette a döntést.

“Kifogytak a trükkökből, és úgy döntöttek, hogy megegyeznek. A döntés a közösség igazságszolgáltatás iránti elszántságát igazolja”

– mondta az ügyvéd.

A vállalat azt állította, hogy a szivárgásokat harmadik felek okozták az 1967-70-es nigériai polgárháború idején, amikor komoly károk keletkeztek az olajvezetékekben és az infrastruktúrában egyaránt.

“Ez megerősíti azokat a kérdéseket, amelyeket a Shell környezeti pusztításával kapcsolatban felvetettünk, valamint a földterület megfelelő helyreállításának szükségességét”

– mondta válaszában a helyi MOSOP nevű szervezet.

Egy holland bíróság 13 éves jogi csatározás után idén januárban kötelezte a Shell-t, hogy kártalanítsa a nigériai farmereket a Niger-deltában lévő földjeik nagy részét beszennyező szivárgás miatt.

A Guardian azt írja, a bíróság arra kötelezte a Shell-t, hogy kártalanítson három gazdát abból a négyből, akik 2008-ban nyújtották be a keresetet. Az ügy olyan sokáig húzódott, hogy a nigériai farmerek közül ketten meghaltak azóta, hogy a keresetet benyújtották.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.