Rusvai elmondta, kiknek célszerű először felvenniük a harmadik oltásukat

Fotó: Somogyi Nóra asszisztens beolt egy nőt a német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty-vakcina második adagjával a békéscsabai Réthy Pál kórházban 2021. július 20-án. MTI/Rosta Tibor
not image

Hujber Dávid

2021. július 20. - 14:10

Rusvai Miklós őszintén meglepődött azon, amikor látta, hogy egyesek meglepődtek a harmadik oltáson, amin már rég egyértelmű volt, hogy idővel szükség lesz rá.

Magyarország kormánya zöld jelzést adott a harmadik oltások beadásának, amik továbbra is önkéntesek és ingyenesek. Augusztus első napjától lehet jelentkezni ezekre az oltásokra, akiknél már eltelt kellő idő a második adag beadását követően.

„Én azon lepődtem meg, hogy valaki meglepődik. Reméltük, hogy hamar bevezetik nálunk, egyébként én azért gondolom, hogy most itt nálunk ez nagyon fontos volt és nagyon időszerű, mert azért azt is vegyük figyelembe, hogy Európában hatféle vakcinát egyetlen egy ország használ, Magyarország.” – mondta a harmadik oltásról Rusvai a TV2 reggeli műsorűban, a Mokkában.

„Egy ekkora palettánál óhatatlan, hogy nagyobb a különbség az immunitások lejárásában, a különböző vakcináknak az immunizáció hatásában. Más-más mechanizmus szerint működik az immunrendszerünk egy mRNS vakcinánál, egy vektorvakcinánál, egy inaktivált vakcinánál.”

„Annyi különböző immun-mechanizmusu vakcina volt Magyarországon, hogy nagyon fontos volt, hogy ezt a lehetőséget megkapjuk, hiszen nálunk lesz az embereknek a legváltozatosabb az embereknek az immunreakciója is.”

Adódik a kérdés, kiknek érdemes felvenniük a harmadik oltást. „Elsőként azoknak kell felvenniük, akik még nem estek át. Aki átesett a fertőzésen, az van a legjobb pozícióban. Bocsánat, hogy így mondom, az ő privilégiumok a nyálkahártya-immunitás, ezt csak ő bennük alakul ki.”

Karikó Katalin: semmi akadálya az mRNS oltások ismétlésének

„Hármas szintű immunitás csak a fertőzésen átesetteknek van. Akiknek most a legjobban célszerű felvenni a vakcinát, azok elsősorban azok, akik korán kaptak védőoltást – januárban, decemberben, és idősek. Tehát a 60 év feletti egészségügyi dolgozók, az idősotthonok lakói, de ők mind januárban már immunizálva lettek, lecsengőben van az immunitásuk, tehát célszerű, hogy megkapják az emlékeztető oltást.