A Pfizer vezérigazgatója szerint rövidesen megjelenhetnek a vakcináknak ellenálló mutációk

Fotó: Unsplash/Mufid Majnun
Külföld
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Albert Bourla, a Pfizer vezérigazgatója kedden a Fox Newsnak nyilatkozva úgy fogalmazott, hogy „valószínűnek” tartja egy, az oltóanyaggal szemben ellenálló variáns kialakulását.

„Minden alkalommal, amikor egy variáns megjelenik a világban, a tudósaink kezükbe veszik a dolgot. Azt kutatják, hogy ez a változat ki tud-e bújni a vakcinánk védelme alól. Még nem azonosítottunk egyet sem, de valószínűnek tartjuk, hogy egy napon felbukkan egy ilyen vírus”

Soron kívül Világszenzáció: Karikó Katalin és Drew Weissman kapja az orvosi-élettani Nobel-díjat mondta Bourla.

Bourla hozzátette, hogy a Pfizer a felfedezéstől számított három hónapon belül elő tudja állítani vakcinájának új változatát egy-egy variáns ellen.

„Olyan folyamatot alakítottunk ki, hogy attól a naptól számított 95 napon belül, amikor egy variánst aggályosnak minősítünk, képesek leszünk egy, az adott variáns elleni vakcinát készíteni”

– mondta Bourla.

Nem ez az első alkalom, hogy a vakcina kijátszásával kapcsolatos aggodalom felmerül, de a szakértők véleménye megoszlik a témában.

„Ezek a vakcinák nagyon jól működnek, és megvédnek minket a súlyos betegségektől és a haláltól, de komoly aggodalomra ad okot, hogy a következő, esetleg megjelenő variáns – amely csak néhány mutációra van – potenciálisan kikerülheti a vakcináinkat”

– mondta Rochelle Walensky, a CDC igazgatója egy július 27-i sajtótájékoztatón.

A brit kormány tanácsadó testülete, a Vészhelyzetekkel foglalkozó Tudományos Tanácsadó Csoport szerint a vírus nagyobb arányú terjedése és átadása „több lehetőséget teremt az új változatok megjelenésére”. A CDC becslése szerint hétfőn az USA államainak 93 százalékában „magas szintű közösségi terjedés” volt tapasztalható, a napi új esetek száma pedig több mint négyszeresére nőtt az elmúlt hónapban.

Angela Rasmussen, a kanadai Saskatchewan Egyetem virológusa azonban azt mondta a Telegraphnak, hogy egy vakcinával szemben rezisztens törzs kialakulásának lehetősége valószínűtlen.

„Annyi mutációra lenne szükség a tüskefehérjében, hogy ez a vírus már nem „működne”

– mondta Rasmussen.