Dollár
388,95 Ft
Euró
409,85 Ft
Font
478,40 Ft
Bitcoin
16,977 $

Felturbózott immunsejtekkel semlegesíthetőek az agresszív ráksejtek

Twenty20
not image

Kulcsár Péter

2021. augusztus 15. - 06:08

Az úgynevezett CAR T-sejtterápia segítségével olyan kezelési módszert alkottak meg, amellyel elkerülhető az egészséges szövetek pusztítása, így célzottan a daganatokat támadhatják meg.

Az immunrendszer a szervezet egyik legfontosabb védőbástyája a különböző kórokozókkal és veszélyes betolakodó sejtekkel szemben, a rákszövetek azonban gyakran túljárnak az eszén, és lerombolják a teljes rendszert.

Szerencsére léteznek T-sejtes immunterápiák, amelyekkel kordában tartható a rákos burjánzás, az egyetlen probléma csupán abban rejlik, hogy nehéz őket célzottan beprogramozni, így az egészséges szöveteket is elpusztítják.

A San Diegó-i Kaliforniai Egyetem kutatói egy rendkívül ígéretes eljárást alkottak meg leukémia kezelésére, ami kikerüli ezt a gátat, és képes kizárólag rákos sejteket megtámadni – egyetlen hátulütője, hogy nem működik annyira jól szilárd tumorokkal szemben.

Az úgynevezett kimérás antigén receptor T-sejtek (CAR T) sok esetben rátámadnak az egészséges, alacsony antigénszintű sejtekre is, ami később halálos végkimenetellel záruló citokin vihart idézhet elő a szervezetben, ami lényegében az immunrendszer fals, eltúlzott reakciója.

A tudósok most úgy programozták be a CAR T-sejteket, hogy csakis a rákszövetek kialakulásának helyszínén fejtsék ki hatásaikat, ezáltal minimalizálni tudták a környező sejteket érintő károsodásokat. Ezt úgy érték el, hogy CAR-proteineket előállító géneket raktak a CAR T-sejtek örökítőanyagába, majd 43 Celsius-fokra melegítették a közeget célzott ultrahanghullámokkal.

Ezt követően egerekbe injektálták a felhevített CAR T-sejteket, majd folytatták az eljárást, így sikerült elérniük, hogy a szervezetükben lévő leukémiás szövetek zsugorodásnak induljanak. Ha minden jól alakul, akkor az elkövetkező hónapokban embereken is tesztelhetik a módszert, így hamarosan új terápia kerülhet be az onkológusok rák elleni küzdelmének tárházába.