Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
363,40 Ft
Euró
393,86 Ft
Font
459,89 Ft
Bitcoin
62,385 $

Hackelt vírusokkal pusztíthatóak el az agresszív ráksejtek

Trójai falóként épülnek be a vírusok azokba a ráksejtekbe, amelyeket később arra ösztönzik, hogy egymást falják fel, ezáltal megakadályozható a továbbterjedésük.

Wikimedia Commons/Jensflorian
Tudomány

Kulcsár Péter

Szerkesztő

A Zürichi Egyetem kutatói által megalkotott antitest-terápia során pajzzsal ellátott, átprogramozott adenovírusokat, úgynevezett SHREAD-eket használnak, amelyek még a koronavírus-fertőzés elleni gyógymódok esetén is hatékonyak lehetnek, hiszen ezeket a géneket egyenesen a tüdőbe lehet irányítani.

A rákellenes procedúra lényege, hogy átverik a tumorokat, és arra buzdítják őket, hogy olyan ágenseket és kémiai anyagokat termeljenek, melyekkel önmagukat pusztítják el. Soron kívül Eltiltást kapott a Ferencváros edzője, Sztankovics

Ezek az antitestek valójában jelzőanyagok, amiket bármikor a szervezetbe lehet fecskendezni, ezáltal eljuthatnak a véráramon keresztül a szervekhez és a különböző szövetekbe, így elkerülhető a rákos sejtek elburjánzása.

Egereken elvégzett kísérletek esetében a tudósok el tudták érni, hogy a rágcsálók szervezetében lévő tumorok mellrák ellen hatékony trastuzumab nevű antitestet válasszanak ki. A szóban forgó ellenanyag koncentrációja rendkívüli mértékben megnőtt a vérben, melynek következtében az állatoknál mellékhatások alakultak ki.

A kutatók most azon morfondíroznak, miként lehetne finomhangolni a technikát, és hogyan tudnák kordában tartani az antitestek túlzott felszaporodását, elkerülvén ezzel a mérgező, életveszélyes állapot fennállását.

Egyelőre arra jutottak, hogy erekbe való befecskendezés helyett sokkal inkább aeroszol formában kellene bejuttatni a SHREAD-terápia során alkalmazott részecskéket és antitesteket a szervezetbe, így kiküszöbölhetőek az utóhatások.