Dollár
397,39 Ft
Euró
418,93 Ft
Font
488,09 Ft
Bitcoin
17,172 $

Feljavított arany nanorészecskékkel győzhetőek le a rákos sejtek

Tudomány
not image

Kulcsár Péter

Szerkesztő

Az orvostudomány egyik legbiztatóbb rákellenes fegyverének az aranyból készült nanorészecskék bizonyultak, azonban sokáig problémás volt az alkalmazásuk – erre találtak most megoldást japán tudósok.

A Hokkaidói Egyetem kutatói tökéletesítették a daganatos sejteket megcélzó terápiát, mégpedig úgy, hogy az arany nanorészecskék fényelnyelési tulajdonságaira összpontosítva finomhangolták a módszert.

Soron kívül Sajtóértesülések szerint húsvétig maradhat az árstop

Mivel a nanorészecskék a hőmérséklet-változás, valamint a sókoncentráció és a savasság hatására képesek egymáshoz tapadni, ezért a maximális hatás elérése érdekében kulcsfontosságú feladat őket egymástól távol tartani.

A tudósok rájöttek, hogy ha bevonják az apró aranyszemcsék felületét polietilén-glikolból készült borítással, akkor egyrészt nem tapadnak össze, másrészt a részecskék felülete biológiailag kompatibilissé válik.

Meglepő módon nem a lineáris, egyenletes eloszlás mutatkozott a legjobb megoldásnak, hanem a gyűrű alakú elrendezés. Az így kialakított ciklikus polietilén-glikol réteg ahelyett, hogy egymáshoz vonzaná a nanorészecskéket, taszító hatással rendelkezik, így alkalmazáskor oldott formában maradnak.

Az eljárás erejét kísérleti rágcsálókon tesztelték, mely során bebizonyították, hogy a ciklikus polietilén-glikol sokkal hatékonyabban terjed szét a véráramban, és agresszívabban támadja meg a daganatos szöveteket az alapváltozathoz képest.

Az egyetlen felmerülő probléma az új technikával az, hogy a részecskék gyengébb rákellenes tulajdonsággal bírnak, azonban a kutatók azt remélik, további módosításokkal a közeljövőben ez a probléma is kiküszöbölhető lesz.