Clouds
21 Budapest
Dollár
353,21 Ft
Euró
388,67 Ft
Font
436,95 Ft
Bitcoin
23,750 $

Rendőrség: Budapest egész Európa, de talán a világ egyik legbiztonságosabb városa

Fotó: Fekete zászló a Rákospalotai Rendőrkapitányság épületén 2023. január 13-án. A rendőrség elindította az előző napon este megölt Baumann Péter körzeti megbízott hősi halottá nyilvánítási folyamatát - jelentette be a rendőrség szóvivője budapesti sajtótájékoztatóján. Három intézkedő rendőrt késsel sebesített meg egy támadó Újbudán, egyikük belehalt sérüléseibe. A támadót elfogták. MTI/Máthé Zoltán
Belföld
not image

Koós Alexandra

Szerkesztő

Czene Csaba kiemelte, a statisztikák szerint a rendszerváltás óta nem követtek el olyan kevés bűncselekményt Magyarországon, mint tavaly.

Ahogy arról korábban is beszámoltunk, az újbudai rendőrgyilkosság óta a környékbeliek nem érzik biztonságban magukat, mert a köztereken, nyilvános vécékben és a társasházak környékén egyre több bódult állapotú hajléktalan van, akik számos felfordulást okoznak.

Soron kívül Karácsony szerint gyorsabb és kiszámíthatóbb lett a buszközlekedés a Lánchídon

Ezt követően az ORFK a rendőri intézkedések hátteréről tartott sajtótalálkozót, amelyen elhangzott, hogy tavaly mintegy 1 millió igazoltatást hajtottak végre, s ebből 280 esetben jegyeztek fel a rendőr, mint hivatalos személy elleni erőszakot, ami 2019 óta növekvő tendenciát mutat.

Csapó Gábor rendőr alezredes közölte, miszerint a hatóság tagjainak lövedékálló mellényük is van, s ez bizonyos mértékben védelmet nyújt a szúró-vágó eszközökkel szemben, viselése kapcsán pedig a járőrök általában maguk dönthetnek, de utasíthatják is őket arra, hogy felvegyék.

Majd hozzátette, lőfegyvert figyelmeztető lövés nélkül is lehet használni, az újoncok kiképzési rendszere pedig többek között arra épül, hogy a tanfolyam végére minden új kolléga önállóan is tudjon intézkedni, de kezdetben egy tapasztalt rendőr mellé kerülnek a napi szolgálatban – írta az Infostart.

A létszámhiány ellenére is el tudják látni a kötelezettségeiket

Hablicsek Nikoletta rendőr ezredes azzal folytatta, hogy napi 12-15 ezer segélykérés fut be, s a területileg illetékes rendőri tevékenység-irányítási központnál döntenek arról, hány rendőrt kell az adott helyszínre küldeni. Tavaly 832 ezer küldésre reagáltak a rendőrök, ám minden 100 hívásból 45 semmilyen beavatkozást nem igényelt.

Czene Csaba rendőr ezredes pedig a létszámhiány kapcsán kifejtette, miszerint a rendőri helyek feltöltöttsége csak 91,7%-os annak dacára is, hogy 2010-hez képest már mintegy 2900 fővel többen teljesítenek szolgálatot, ám ettől függetlenül a rendőrség minden jogszabályból adódó kötelezettségét el tudja látni.

„A statisztikák pedig azt mutatják, hogy a rendszerváltás óta nem követtek el olyan kevés bűncselekményt Magyarországon, mint tavaly. Budapest egész Európa, de talán a világ egyik legbiztonságosabb városa lett”

– fogalmazott.