Elképesztő, 27 fokot mértek az északi sarkkörön túl

Fotó: idokep.hu
not image

Takács Petra

2021.május.16 - 05:56

Hihetetlenül magas hőmérsékletet mértek az északi sarkkörön túl, jelenleg ugyanis 27 fok tombol a térségben, de a nyárias meleg már Északkelet-Európát is elérte.

Nagy mennyiségű meleg levegő árasztotta el Európa északi, északkeleti részét, ami a sokévi átlagnál jóval magasabb, nyárias hőmérsékleteket eredményezett a térségben.

A szerdai nap folyamán Svédországban két mérőponton is 26,5 fokot mértek, a szomszédos Finnországban azonban még melegebb volt az idő. A maximum hőmérséklet itt többfelé átlépte a 25 fokot, a Botteni-öböl partján fekvő Ouluban pedig 28,1 fokot regisztráltak.

Az idokep.hu által közzétett felvétel a melegrekordról.

Finnországban ettől korábban csak egyszer, 1934. május 6-án lépte át a hőmérséklet a 28 fokot, mivel ekkor 29 fokot mértek. Oroszország északnyugati részén ettől is melegebb volt. Már szerdán is megközelítette a 30 fokot a csúcshőmérséklet, csütörtökön pedig több helyen el is érte azt.

Az északi sarkkörön túl fekvő Nizhnyaya Pesha mérőállomáson 27 fokot mértek, ami több mint 20 fokkal haladja meg a sokévi átlagot.

Míg Északkelet-Európában nyáriasan meleg volt, addig a kontinens legnagyobb részén 20 fok alatt maradtak a maximumok. A sarkkör környékén tapasztalható hőmérsékleteket ez idő tájt csak Görögországban és Törökországban mérhettünk.

Hazánkban 22 fok volt csütörtökön a legmelegebb mért érték, amit 5 fokkal múlt felül Nizhnyaya Pesha-ban mért maximum írja az időkép.hu.