Dollár
402,53 Ft
Euró
404,21 Ft
Font
476,13 Ft
Bitcoin
21,185 $

„Oroszország nem áll készen a párbeszédre, csak feltételeket tudnak diktálni”

Ukrán katonák lövik az orosz állásokat az amerikai hadsereg által biztosított M777-es tarackok egyikével a Donyec-medencében 2022. június 18-án. MTI/AP/Efrem Lukackij
not image

Nagy Noel

2022. július 2. - 13:30

Látványosan abbamaradtak a béketárgyalások Ukrajna és Oroszország között, különösen a bucsai borzalmak nyilvánosságra hozatala óta.

Mihajlo Podoljak, Volodimir Zelenszkij egyik legfőbb politikai tanácsadója pedig az olasz Corriere della Sera napilapnak adott interjújában fejtette ki, hogy pontosan miért futottak zátonyra a tárgyalások, amelyeken ő volt az ukrán főtárgyaló:

„Oroszország nem áll készen a párbeszédre, csak feltételeket tudnak diktálni. A tárgyalások nem arról szólnak, hogy egyoldalúan feltételeket fogadunk el. A probléma az, hogy Moszkva úgy érzi, van három nagy előnye, amit a béke oltárán nem hajlandók beáldozni”

Podoljak szerint az egyik ilyen előny, hogy nagyon sok fegyvert halmoztak fel és megpróbálják elüldözni az ukránokat Donbasszból. A másik az, hogy Putyinnak meggyőződése, hogy a lobbiereje meg tudja változtatni az ukránokat támogató véleményt Európában; míg a harmadik szerint az, hogy a gáz-, az olaj- és a gabonaárak, valamint a menekültválság a globális véleményt is az oroszok mellé állítja.

Az elnöki tanácsadó megjegyezte, hogy Moszkva ezekben tévedésben van, ugyanis még több nyugati fegyverrel vissza fogják tudni verni az orosz támadásokat és Európa nem fog csak úgy lemondani róluk:

Jelentkezz, és légy Te is a Liner.hu csapatának tagja

„Sem mi, sem az Európai Unió nem zárhatja le Oroszország feltételei alapján a háborút. Ez nem egy vég lenne, hanem a következő orosz zsarolás kezdete a következő invázióra”

Az elmúlt hetek során Oroszország jelentősebb sikereket ért el a nyersanyagban és földgázban gazdag Donbasszban, Szeverodonyeck bevételével gyakorlatilag egész Luhanszk megye az övék, már csak Liszicsanszkban folynak élesebb csaták.

Oroszország jelenlegi célja egyértelműen az egész Donbassz bevétele, ezt követően viszont egyáltalán nem zárható ki, hogy további területeket próbálnak bevenni, különösen délen, hogy az egész ukrán tengerpart az övék legyen.