Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
368,63 Ft
Euró
395,68 Ft
Font
468,36 Ft
Bitcoin
66,659 $

Lázár János: Magyarország nem akar pusztán „leányvállalat” lenni

Ehelyett „szuverén ország akar maradni, amely érdekvezérelt módon működik együtt a gazdasági partnereivel”.

...svg content...Fotó: MTI/Balogh Zoltán
Belföld

Koós Alexandra

Szerkesztő

Lázár János építési és közlekedési miniszter interjúra során számos témára kitért, például a kínai-magyar kapcsolatok erősítésére, a Budpest-Belgrád vasútvonalra, a kínai tőke szerepére, az autóúthálózat fejlesztésére és az orosz-ukrán háború következményeire. Utóbbi kapcsán azzal kezdte: „A háború mindent megváltoztatott. Nyugat-Európa most a bambaság évtizedeiből ébredezik”. Elmondása szerint a világjárvány előtti évtizedek „elandalították Európát, most viszont sorozatban jönnek az ébresztő pofonok”.

Azaz a Covid, az energiaválság és a háború, ami mára a teljes közösség biztonsági architektúráját veszélyezteti. „A háború Magyarországra sokszorosan hatással van. Amellett, hogy az ukránokkal való együttérzés nem is lehet vita tárgya, a kialakulóban lévő új, globális rendben mernünk és képesnek is kell lennünk megfogalmazni a nemzeti érdekeinket. Aztán persze ki is állni értük” – fogalmazott. Meglátása szerint az egypólusú világ megszűnőben van, az ukrán-orosz háború láthatóan polarizálja a világhatalmakat. Soron kívül Vitézy azonnal reagált Karácsony bejelentésére – szerinte Karácsony akár le is mondhatna

„Ez különösen igaz a gazdaságpolitikára. A háború hátterében ugyanis a világgazdaság újrafelosztása zajlik. Magyarország mozgásterét pedig nyilvánvalóan újra kell gondolni ebben a folyamatban, mert ez nekünk, magyaroknak érdekünk is, jogunk is” – jelentette ki az építési és közlekedési miniszter. Mint fogalmazott, „egy olyan országban zajlik háború, ahol magyar emberek élnek veszélyben, a magyar államnak ilyenkor magától értetődő a felelőssége”, illetve azt gondolja, „egy szomszédos ország soha nem vonhatja ki magát az ilyesmi hatásai alól”.

„Nem hiszek abban, hogy függetleníteni lehetne a magyar társadalmi, gazdasági vagy politikai folyamatokat mindattól, ami Ukrajnában történik. A háború kitörésének napján megváltozott a magyar belpolitika, a magyar külpolitika és a magyar gazdaság mozgástere is” – magyarázta Lázár János, aki szerint mindezek nyomán újra kell tervezni a magyar politikát, az egész nemzetstratégiánkat. „Emberséges és hűséges szövetségesnek lenni, de közben megmaradni függetlennek és a saját érdekeit érvényesíteni tudó nemzetnek” – hangsúlyozta a Portfolionak.

Egyúttal leszögezte, hazánknak csak az szolgálja a nemzeti érdekeit, ha kimarad a háborúból és megőrzi mozgásterét, illetve közvetítői képességét a kialakulóban lévő új blokkok közt. Elmondása szerint a blokkosodás legalább olyan veszélyes Magyarországra nézve, mint a háború, ugyanakkor szerinte Európa is veszítene azzal, ha a magyarokat arra kényszerítené, hogy adják fel ezt a hídszerepüket. „Magyarország azonban sem itt, sem ott nem akar pusztán ’leányvállalat’ lenni, hanem szuverén ország akar maradni, amely érdekvezérelt módon működik együtt a gazdasági partnereivel” – emelte ki Lázár János.

Ursula von der Leyen maradhat az Európai Bizottság elnöke

Az Európai Tanács tagjai informális munkavacsorán vitatják meg, kiket jelöljenek az Európai Unió vezető pozícióiba.