Dollár
396,24 Ft
Euró
418,04 Ft
Font
484,76 Ft
Bitcoin
16,959 $

Rendre intette Oroszországot az Egyesült Államok, fokozódik a konfliktus

Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter fogadási ünnepségen vesz részt Kijevben 2021. október 19-én. Andrij Tarannal, az ukrán védelmi tárca vezetõjével tartott közös sajtótájékoztatóján Austin elmondta, hogy Oroszország kezdte a háborút a Donyec-medencében, és azóta is akadályozza a konfliktus békés rendezését. Austin ígéretet tett arra, hogy az Egyesült Államok továbbra is biztosítja Ukrajnának a szükséges támogatást az Oroszországgal fennálló konfliktusban. MTI/EPA/Reuters pool/Gleb Garanich
Külföld
not image

Nagy Noel

Szerkesztő

Nehéz felsorolni, mennyi minden mentén alakult ki feszültség Oroszország és a Nyugat között, ezek közül az egyiknek mindenképp az ukrán helyzetet lehetne megnevezni.

Ukrajna már 2014 óta küzd különböző szakadár mozgalmakkal az ország keleti részén, elsősorban Donyeckben és Luhanszkban. Ez egy ütközési pont lett Oroszország és a Nyugat között, ugyanis Kijev állítása szerint ezeket a szakadárállamokat Moszkva támogatja a háttérben.

Soron kívül SZÉP-kártya, telefon, laptop – béremelés helyett így is motiválható a dolgozó

A Krím-félsziget orosz annektálása egyenesen nemzetközi felháborodást keltett, amely miatt még szankciókat is vezettek be Oroszország ellen. Moszkva ezt követően idén ismét elkezdte mozgósítani hadereit az ukrán határnál, sok elemző már arra számított, hogy Donyeck és Luhanszk is annektálásra kerül.

A feszültség azonban enyhült, a helyzet kapcsán viszont egy újabb konfliktus éleződött ki: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök ugyanis tavasz óta arról beszél, hogy csatlakozni akarnak a NATO-hoz, hogy biztosítva legyen a védelmük Oroszország ellen.

A Kreml ez ellen felháborodását fejezte ki, szerintük Amerika megpróbálja destabilizálni a régiót azzal, hogy a NATO-ba felvennék Ukrajnát. Lloyd Austin, az USA védelmi minisztere azonban egy kijevi sajtótájékoztatón jelezte, hogy Oroszország ebbe ne nagyon szóljon bele:

„Nincs olyan harmadik ország, amely vétójoggal rendelkezik a NATO tagsági kérdéseiben. Ukrajnának minden joga megvan ahhoz, hogy a saját külügyi politikáját meghatározza és mindannyian el is várjuk, hogy mindenféle külső befolyás nélkül ezt meg is tegyék”

Austin azt is közölte a sajtótájékoztatón, hogy Oroszország robbantotta ki a háborút Kelet-Ukrajnában – idézte a Poland In. Mint fogalmazott, a Kreml az akadálya annak, hogy sikerüljön egy békés megoldást találni a helyzetre:

„Elítéljük a Krím-félsziget annektálását és felszólítjuk Oroszországot, hogy vessen véget a kelet-ukrajnai háborúnak, a Fekete-tengerbeli destabilizációs hadműveleteknek és az ukrán határnál való feszültségkeltésnek, valamint az Amerika sérelmére elkövetett kibertámadásoknak”