Dollár
380,86 Ft
Euró
394,02 Ft
Font
465,97 Ft
Bitcoin
24,750 $

Oroszország és Fehéroroszország sportszövetségekből való kizárását kéri az Egyesült Államok és szövetségeseik

Samil Tarpiscsev csapatkapitány (b), valamint az orosz válogatott tagjai ünnepelnek a bajnoki trófeával a tenisz Davis Kupa döntőjének Horvátország - Oroszország mérkőzései után Madridban 2021. december 5-én. MTI/EPA/EFE/Rodrigo Jiménez
not image

Kolláth Benjámin

2022. július 5. - 20:41

Az Egyesült Államok az ukrajnai háborúra hivatkozva szeretné elérni, hogy egyik legnagyobb riválisuk semmilyen nemzetközi versenyen ne indíthasson atlétákat.

Előzmény:

 

Az Egyesült Államok és néhány szövetségese kedden arra szólította fel a nemzetközi sportszövetségeket, hogy zárják ki Oroszország és Fehéroroszország szövetségeit tagjaik közül, amiért Oroszország megszállta Ukrajnát.

Soron kívül “A NATO az utolsó ukránig harcolni fog Oroszország ellen”

A szövetségek emellett azt is vizsgálhatnák az amerikai külügyminisztérium által kedden kiadott, többek között Ausztrália, Nagy-Britannia, Kanada, Németország és Dél-Korea által aláírt közleményben, hogy az általuk szervezett eseményeket ne közvetítsék a két országban. Kína, India és a latin-amerikai és afrikai országok nem szerepeltek az aláírók között, írja a CNA.

A közlemény szerint azon szervezetek esetében, akik mégis engedélyezik orosz és fehérorosz sportolók indulását versenyeiken, meg kell, hogy tiltsák, hogy ezen atléták hazájukat képviselve vegyenek részt rajtuk, például a zászlók és himnuszok betiltásával.

Márciusban Washington és partnerei már felszólítottak arra, hogy a két országnak nem szabad odaítélni nemzetközi sportesemények megszervezését és több szövetség, például a FIFA és az UEFA már ki is tiltotta versenyeiről az orosz válogatottakat és klubokat.

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök épp pár napja közölte, hogy teljes mellszélességgel támogatják Oroszországot az ukrajnai hadműveletben/háborúban.