EU: olyan masszív szankciók várnak Oroszországra, amit még soha nem láttak

Fotó: Twenty20
not image

Nagy Noel

2022. január 25. - 19:44

Felszólította Moszkvát az Európai Unió, hogy azonnal kezdjék meg a feszültség enyhítését az orosz-ukrán határon, különben súlyos következményei lesznek annak, ha támadást indítanak.

Összeült a hétfői nap folyamán az Európai Unió 27 külügyminisztere, hogy megtárgyalják az ukrajnai válsághelyzetet, miszerint Oroszország 127 ezer katonát sorakoztatott fel a két ország határánál, teljes háborús felszereltséggel.

A külügyminiszterek találkozójának eredménye innovációt nem hozott, viszont a kereskedelemi blokk is kihangsúlyozta, hogy precedens nélküli gazdasági következményei lesznek annak, ha a Kreml inváziót indít:

„Az Európai Unió elítélti az Ukrajna elleni agresszív orosz akciókat és fenyegetéseket, valamint felszólítja Oroszországot a de-eszkalálásra. Semmi helyen nincs a befolyási övezeteknek a 21. században, bármilyen katonai agresszió Ukrajna ellen masszív következményekkel fog járni”

Mint a Reuters is idézte, Dánia ennél erősebben fogalmazta meg a blokk üzenetét, elmondásuk szerint „soha nem látott” gazdasági szankciókat kész kivetni az Európai Unió Oroszországra egy invázió esetén:

„Oroszországnak tudnia kell, Putyinnak is tudnia kell, hogy a provokáció és katonai agresszió alkalmazása Európa határainak megváltoztatására, nagyon-nagyon nagy árral fog járni. Készen állunk a legsúlyosabb szankciókra, sokkal súlyosabbakra, mint 2014-ben.

Olaf Scholz, Németország kancellára most is kilógott a sorból, arra kérte ugyanis Európát, hogy óvatosak legyenek a szankcionálásnál. Alexander Schallenberg osztrák külügyminiszter pedig jelezte, hogy Európa továbbra is jelentős mértékben függ az orosz földgáztól.