Dollár
432,11 Ft
Euró
423,19 Ft
Font
482,06 Ft
Bitcoin
20,035 $

Az oroszok egyértelművé tették: azonnal válaszolnak, ha megsértik a légterüket

Fotó: MTI/EPA/Svéd légierõ
not image

Fazekas Kiara Barbara

2022. augusztus 18. - 03:39

Viktor Bondarev szerint az Egyesült Királyság még csak leplezni sem próbálta a provokációt. 

Az Egyesült Királyság még csak azzal sem törődött, hogy leplezze a Fekete-tenger fölötti kémrepülőgép berepülésével kapcsolatos provokációját – jelentette ki Viktor Bondarev, az Orosz Föderációs Tanács (a parlament felsőháza) védelmi és biztonsági bizottságának elnöke.

„A légterünk megsértésére irányuló bármilyen kísérletre azonnali választ fogunk adni, és az Egyesült Királyság minden bizonnyal felelősséggel tartozik majd minden következményért” – írta a Telegramon.

Rámutatott, hogy az Egyesült Királyság „különböző provokációkról ismert”, de azokat általában álcázzák, hozzátette, hogy véleménye szerint az Egyesült Királyság az Oroszországgal szembeni megengedhető viselkedés határait próbálta feszegetni, azt tervezve, hogy Oroszországot nem együttműködő agresszornak állítja be a nemzetközi közösség szemében. 

A szenátor hangsúlyozta, hogy egy orosz harci repülőgép hétfőn kiszorított egy brit felderítőgépet Oroszország légteréből, „és már másnap úgy döntöttek, hogy ismét belépnek a légterünkbe, csak éppen legálisan” – idézi a TASZSZ

„Tényleg arra számítottak, hogy engedélyt kapnak? Ez valószínűtlen. És aligha lesznek hajlandók összemérni erejüket velünk, mert a mi légiflottánk sokkal erősebb” – hangsúlyozta Bondarev.

Az orosz védelmi minisztérium hétfőn közölte, hogy Nagy-Britannia RC-135 típusú rádiótechnikai felderítő és rádióelektronikai harci repülőgépe megsértette Oroszország légterét a Szvjatoj-fok közelében, a Barents-tenger felett. Az orosz MiG-31BM vadászgép kiszorította a gépet Oroszország légteréből. 

Az orosz védelmi minisztérium kedden közölte, hogy az Egyesült Királyság kérelmet nyújtott be felderítő repülőgépének a Fekete-tenger feletti, Oroszország légterén áthaladó útvonalon történő repülésére. Az orosz légierőnek parancsot adtak a provokációk megakadályozására.