Negyedik oltásra is lenne elegendő vakcina Magyarországon

Fotó: Egy nő megkapja a német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty-vakcina második adagját a hatvani Albert Schweitzer Kórház-Rendelőintézet oltópontján 2021. június 7-én. MTI/Komka Péter
not image

Hujber Dávid

2021.június.10 - 11:37

Orbán Viktor miniszterelnök beszélt arról a kormányinfó során csütörtök délelőtt, hogy olyan mennyiség áll majd a rendelkezésünkre vakcinából, hogy a negyedik oltásra is jutna.

Egyelőre nincs döntés arról, hogy lesz-e harmadik oltás COVID ellen, erről az oltóanyagokat gyártók hozhatják meg az elsődleges döntést, mivel ők azok, akik testközelből ismerhetik a vakcinájukat, annak hatékonysági idejét.

Orbán korábban már elmondta, hogy már elegendő vakcinánk van ahhoz, hogy egy harmadik oltást is minden probléma nélkül végrehajtsunk. Akkora mennyiségről beszélünk, hogy akár csak nyugati oltóanyaggal is meg lehetne ezt valósítani.

Átléptük az 5,3 millió beoltottat Magyarországon

A kormányinfón a miniszterelnök is jelen volt, és megerősítette, még 17 millió vakcina várható nyugatról. A Pfizer például 6,1 milliót fog szállítani, a Moderna 1 milliót, addig a Janssen további 4 milliót. Orbán hozzátette, kínai vakcinából is van még, akárcsak az orosz Szputnyikból, de valószínűleg az fog kifogyni először, még 40-50 darab lehet belőle.