Dollár
397,39 Ft
Euró
418,93 Ft
Font
488,09 Ft
Bitcoin
17,172 $

Orbán Viktor az árstopok esetleges meghosszabbításáról is beszélt péntek reggel

Fotó: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfő interjút ad a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban a Kossuth Rádió stúdiójában 2021. november 26-án. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Belföld

Takács Petra

Szerkesztő

A magyar miniszterelnök hangsúlyozta, nagyon sok függ a békétől, azt kell előtérbe helyezni, nem a folyamatos szankcionálást, ami látható módon sokkal inkább sújtja Európát, mint Oroszországot.

Sokan úgy tartják, hogy az EU rendszeresen lábon lövi magát ezekkel az orosz szankciókkal, mivel Oroszország gazdasága továbbra is stabil, és még mindig tart a háború. Sőt, a legutóbbi ukrán jelentések szerint az orosz erők nyerésre állnak a frontvonalakon, ami több mint aggasztó számukra.

Soron kívül Sajtóértesülések szerint húsvétig maradhat az árstop

Oroszország halad a győzelem útján, legyen ennek bármekkora ára is, amit Európa jócskán megfizethet a szankciókkal. Orbán Viktor miniszterelnök pontosan emiatt nem akarja a gázembargót, ami szerinte egész Európát tönkretenné, aminek beláthatatlan következményei lennének.

Márpedig egyre többen szólalnak fel Brüsszelben a gázembargó bevezetése mellett, ami nemcsak Magyarország számára lenne rendkívül fájdalmas. Az oroszok közben Ázsia felé fordultak, és a megmaradt olajat még jobb áron adhatják el, és valószínűleg a gázembargóra is lennének megoldásaik, mert eddig gyakorlatilag mindenre volt.

Orbán pénteken a rezsicsökkentés jegyében bejelentette, hogy 100 ezer kisvállalkozó maradhat a kezdeményezésen belül, ami sokak számára jelenthet biztosítékot arra, hogy folytatni tudják a vállalkozásaikat.

Az árstopok is szóba kerültek, pontosabban azoknak a meghosszabbítása. Orbán szerint a béke jelenti a kulcsot, mert ebben az esetben gyorsan ki lehetne vezetni az árstopokat, de sok az ismeretlen tényező a háború miatt, mindent az határoz meg.

Ugyan a miniszterelnök szeretné meghosszabbítani az árstopokat, ugyanakkor ez nem egy eldöntött kérdés pillanatnyilag, illetve a gazdasági szakemberek fognak javaslatokat tenni ezzel kapcsolatban. Béke esetén tehát messze hamarabb el lehet engedni az árstopokat, mivel a háború után relatíve hamar minden visszaállhat egy ideálisabb szintre.