Dollár
395,41 Ft
Euró
412,67 Ft
Font
480,98 Ft
Bitcoin
17,094 $

Súlyos a helyzet: Ukrajna vesztésre áll Oroszországgal szemben a frontvonalakon, alig maradt tüzérségi lőszerük

Fotó: Fel nem robbant lövedékek egy mezőgazdasági területen Kijev közelében 2022. június 9-én. MTI/AP/Natacha Pisarenko
not image

Hujber Dávid

2022. június 10. - 07:30

Ukrajna katonai hírszerzésének helyettes vezetője nagyon rossz híreket közölt, ami azt vetítheti előre, hogy Oroszország újabb sikereket érhet el a frontvonalakon.

Ukrajna továbbra is egyedül harcol Oroszországgal, ami csak részben igaz, mivel a Nyugat hatalmas mennyiségű fegyverrel támogatja őket. Nemrég nyilvánosságra került az a lista, melyen az USA által biztosított fegyverek szerepelnek, de úgy tűnik, ez is kevés.

Soron kívül Még mindig magas arányban isszák az energiaitalokat az iskolás gyerekek

Az ukránok sokkal több és erősebb fegyvereket akarnak, mert szerintük csak így lehet esélyük az oroszok erőkkel szemben. Oroszország utánpótlása folyamatos, hatalmas mennyiségű fegyver és lőszer áll a rendelkezésükre, nem beszélve a katonákról.

A veszteségeik legalább ekkora méretűek, minden öt percben elesik egy orosz katona, ami rengeteget halottat jelent az oldalukon. Vadym Skibitsky, az ukrán katonai hírszerzés helyettes vezetője azt mondta, jelenleg tüzérségi háború zajlik Ukrajnában, és a frontvonalakon most dől el a jövő sorsa, de a tüzérség tekintetében vesztésre állnak.

Ezt maga Skibitsky erősítette meg a The Guardian kérdésére, hozzátéve, most minden attól függ, hogy a Nyugat mit ad nekik. A helyzet annyira súlyos, hogy Ukrajna az átlagot tekintve 10-15 orosz tüzérségi üteggel szemben csak egy üteget tud harcba küldeni.

Skibitsky elmondása szerint a nyugati partnerek körülbelül mindössze a fegyvereik 10%-át tették elérhetővé, így 90% maradt náluk. Ukrajna napi szinten 5000-6000 tüzérségi lövedéket használ fel a háborúban, de már majdnem az összes tüzérségi lőszerüket elhasználták, jelenleg 155-ös kaliberű lövedékeket használnak, amik NATO-szabványok. „Európa is szállít kisebb kaliberű lövedékeket, de ahogy kifogynak, úgy a mennyiség is csökken.”