Clouds
21 Budapest
Dollár
359,46 Ft
Euró
390,10 Ft
Font
444,07 Ft
Bitcoin
22,771 $

Már idén eltörölték volna az óraátállítást, de most sem fog megtörténni

Fotó: Unsplash/Icons8 Team
Belföld
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Még több mint egy hónapig tart a nyári időszámítás, október 31-én hajnalban pedig ismét vissza kell tekernünk a mutatókat egy órával.

Az európai országoknak eredetileg idén kellett volna döntést hozniuk arról, hogy melyik időszámítást kívánják hosszú távon megtartani, a G7 szerint pedig a mostani átállításnak már csak akkor kellene megtörténnie, ha Magyarország a téli verziót választja véglegesnek, egyébként maradhatnánk a nyári rendszerben.

Soron kívül Több órára is kisüthet a nap kedden, ám éjszaka hózáporra is van kilátás

A portál megkereste a Innovációs és Technológiai Minisztériumot is az ügyben, s azt a választ kapták, hogy az Európa Tanács a tervekkel ellentétben a mai napig nem tűzte napirendre a kérdést. Azzal kapcsolatban azonban nem tettek említést, hogy nemzeti szinten van-e előrelépés az ügyben, ahogy az sem derült ki, hogy elkezdtek-e egyeztetni a szomszédos országokkal az óraátállítás ügyében.

A legtöbben valószínűleg arra szavaznának, hogy a téli, rövidebb napokon minél később legyen sötét, tehát a nyári időszámítás lenne a befutó annak ellenére, hogy ebben az esetben reggel fél 8 helyett csak fél 9 környékén kelne fel a Nap.

Az uniós egyeztetés azért is rendkívül fontos, mert ha a tagországok nem egyeztetnének az ügyben, könnyedén előfordulhatna, hogy olyan sok időzóna és időszámítás jönne létre, mely kaotikussá és kezelhetetlenné válna.