Dollár
426,35 Ft
Euró
421,07 Ft
Font
481,56 Ft
Bitcoin
19,975 $

Olajtartály robbant fel egy kubai kikötőben, legalább 121 ember megsérült

Fotó: EPA/Ernesto Mastrascusa
not image

Fazekas Kiara Barbara

2022. augusztus 7. - 08:28

Az országban jelenleg is nagy az üzemanyaghiány, a veszteség pedig akár tovább is ronthat a helyzeten. 

Már több mint két napja égett hatalmas tűz a kubai Matanzas kikötőjében, miután kigyulladt egy olajtanker, mielőtt Mexikó és Venezuela csapatokat küldött, hogy eloltsák a tüzet, Kuba elfogadta a segítséget, ahogy az Egyesült Államok által felajánlott „technikai segítséget” is – írja a South China Morning Post

Soron kívül Diákjai előtt esett össze egy tanárnő, kollégája kezdte meg az újraélesztését

Péntek este villám csapott a létesítmény nyolc tárolótartályának egyikébe. A lángok szombaton átterjedtek a másik tartájra is, majd az erős szél egy harmadikhoz is közel sodorta, így az is a robbanás közelébe került. 

Fotó: EPA/Ernesto Mastrascusa

A kubai hatóságok szerint a második robbanásban legalább 121 ember sérült meg, közülük 36-an kórházban vannak, öten válságos állapotban. Egy ember halálát tudták megerősíteni, 17 tűzoltó pedig eltűnt. Több mint 1000 civilt evakuáltak a területről.

Egy helyi lakos elmondta, hogy pénteken este 8 óra körül volt egy nagyon nagy robbanás, majd szombat reggel 5 órakor pedig egy második, amely akkora volt, hogy „úgy világította be a környéket, mint a nap”.  

Katonai helikopterek tengervizet öntöttek a közeli tárolótartályokra, a füst pedig már elérte Kuba fővárosát, Havannát is. 

Az országban korábban több helyen üzemanyaghiány és áramkimaradás alakult ki. Az üzemanyag- és tárolókapacitás elvesztése valószínűleg súlyosbítja a helyzetet, amely az elmúlt hónapokban kisebb helyi tiltakozásokhoz vezetett.

Fotó: EPA/Ernesto Mastrascusa
Fotó: EPA/Ernesto Mastrascusa