Dollár
434,38 Ft
Euró
424,14 Ft
Font
487,25 Ft
Bitcoin
19,188 $

Sok magyar nem engedheti meg magának idén a nyaralást

Fotó: the_brookedavis / Twenty20

Czinder Tímea

2022. június 27. - 05:22

Az adatokból látszik, hogy a koronavírust követő bezártság után sokan szeretnének kiszakadni a négy fal közül, de a többség csak belföldi utazást tervez.

Az infláció, az árak emelkedése és a forint gyengülése alapos fejtörést okozott a magyaroknak a nyaralás tervezésekor; a Danubius Hotels és az Opinio piackutató felmérése szerint az 1 045 megkérdezett közül 376-an nyilatkoztak úgy, hogy idén egyáltalán nem utaznak el kikapcsolódni.

Soron kívül GTSOU: nem változott az Európába irányuló orosz gázszállítások mennyisége

A friss reprezentatív kutatás szerint a válaszadók 16 százaléka tervez belföldi és külföldi, 12 százaléka pedig külföldi nyaralást, 36 százalékuk pedig csak belföldön tervez kikapcsolódni.

Sík Endre szociológus nem gondolja, hogy meglepő lenne, milyen sokan döntöttek idén az otthonmaradás mellett, szerinte ugyanis minden olyan nemzetközi kutatás, amely a szegénységet próbálja mérni, azt mutatja, egyre szélesebb ez a réteg, amikor pedig le kell mondani valamiről, általában a luxus javakról mondanak le az emberek.

Kálmán Olga a kormányt teszi felelőssé, amiért a lakosság egy része egyáltalán nem engedheti meg magának a kikapcsolódást, és sokan, ha útnak is indulnak, csak néhány napos kiruccanást terveznek.

„Az idei nyarat ismét köszönhetjük Orbán Viktornak és az ő kormányának, a rossz gazdaságpolitikának. Mert azért azt ne feledjük el, hogy a térség valutái közül kizárólag a magyar fizetőeszköz, a forint az, ami fekszik a földön. Ez a világinflációs hullám a környező valutákat közel sem érintette úgy, mint a magyar forintot”

– mondta.

Az ATV Híradó által megkérdezett turisztikai újságíró, Kiss Róbert Richárd elmondta, akik korábban már befizették útjukat, egyelőre nem mondták le azt.

„Horvátországban egy jó évben a koronavírus járványt megelőzően 600-660 ezer vendég volt Magyarországról, a koronavírus idején 400 ezer, most azt látjuk, hogy azért a 400 ezernél sokkal többen lesznek. Tehát az árdrágulás ellenére azért még mindig azt látjuk, hogy úgy tűnik, hogy a koronavírus járvány bezártságát követően szeretnének pihenni az emberek.”

Hozzátette, Olaszország is népszerű úti cél, de míg korábban jellemzőek voltak az akár két hétig tartó utazások, idén már ebben is visszaesés történt.