Növekvő aggodalmát fejezte ki a leendő cseh EU-miniszter Magyarországgal kapcsolatban

Fotó: Facebook/Mikuláš Bek
not image

Kornis Vivien

2021. december 2. - 11:55

Mikuláš Bek, a leendő cseh kormány európai ügyekért felelős miniszterjelöltje “növekvő aggodalmát” fejezte ki Magyarország helyzete miatt.

“Évek óta növekvő aggodalommal figyelem a magyarországi helyzetet. Mint egykori rektor, aggódtam amiatt, ahogyan Magyarország az egyetemek autonómiájához viszonyul” – mondta el Bek a Denik N helyi napilapnak adott interjújában a Kafkadesk beszámolója szerint.

Bek 2011 és 2019 között Csehország egyik legnagyobb egyeteme, a brünni Masaryk Egyetem rektora volt. A politikus az Orbán-kormány Magyarország kulcsfontosságú egyetemi és kulturális intézményeihez köthető tevékenységeire utalt.

A lapnak nyilatkozva Bek arról is beszélt, hogy Csehországnak az olyan kulcsfontosságú partnereivel való kapcsolatainak erősségére kell összpontosítania, mint például Franciaország.

A politikus egyébként az interjú előtt néhány nappal “túlértékeltnek” nevezte a V4-ek csoportját – vagyis a Magyarország, Szlovákia, Lengyelország és Csehország által alkotott politikai szövetséget – , utalva ezzel Prága álláspontjának esetleges megváltoztatására az Európai Unióval és Magyarországgal, valamint Lengyelországgal szemben. 

Mikulas Bek kinevezését még Milos Zeman elnöknek is meg kell erősítenie, aki jelenleg a leendő miniszterjelöltekkel tárgyal, és köztudottan nem ápol különösebben jó viszonyt a STAN politikusával. Egyelőre az sem világos, hogy a kormányzásra készülő ötpárti koalíció többi tagja – beleértve Petr Fiala leendő miniszterelnököt, kinek pártja jóval előzékenyebb kapcsolatot ápol a Fidesszel és a lengyel PiS-szel – egyetért-e Bekkel. 

A leendő cseh kormány várhatóan december közepén lép hivatalba.