Dollár
430,80 Ft
Euró
417,58 Ft
Font
468,05 Ft
Bitcoin
19,489 $

Nógrádi György: Putyin nem fog elsőként alkalmazni atomfegyvert

Fotó: Az orosz elnöki sajtószolgálat által közreadott felvételen Vlagyimir Putyin orosz elnök a nemzethez intézett moszkvai televíziós beszédében bejelenti, hogy részleges mozgósítást rendelt el Oroszországban 2022. szeptember 21-én. A mától hatályos rendelet értelmében tartalékban lévő állampolgárokat vonnak hadkötelezettség alá. Szeptember 20-án négy orosz ellenőrzés alatt álló ukrajnai régió népszavazás megtartását kezdeményezte az Oroszországhoz történő csatlakozásról. MTI/AP/Orosz elnöki sajtószolgálat
not image

Koós Alexandra

2022. szeptember 22. - 08:51

A szakértő szerint az orosz vezető világossá tette, hogy nem fog hezitálni a válaszadással, ha atomcsapás érné az országát.

Vlagyimir Putyin szeptember 21-én, a szerda reggeli beszédében részleges katonai mozgósítást jelentett be, a kialakult helyzetet pedig Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő elemezte az Ultrahang műsorában.

Soron kívül Hosszabb iskolai téli szünet és kormányzati-igazgatási szünet is lesz 

Kérdésként tették fel számára, hogy mit is jelent valójában az, hogy az orosz államfő tartalékosokat hív be, mire a szakértő azt felelte, ez a döntés egy folyamat része, az üzenet pedig az: az orosz vezetésnek elege van abból, hogy a nyugat számottevő része támogatja az ukránokat.

Elmagyarázta, hogy Ukrajna jelentős áttörést ért el északon és délen, amely a nyugatról kapott jelentős pénznek és haditechnikának köszönhetően sikerült, ez pedig egy új helyzetet teremtett – derül ki a Mandiner beszámolójából.

A nukleáris veszélyre vonatkozóan Nógrádi György azt mondta, Putyin nyilvánvalóvá tette a beszédében, hogy atomcsapással fog válaszolni, amennyiben atomcsapással sújtják az országát, ebből pedig az következik, hogy nem fog elsőként alkalmazni nukleáris fegyvert.

A szakértő szerint ez egy válaszreakció az orosz elnök részéről, mégpedig a brit miniszterelnök pár nappal ezelőtti megjegyzései miatt, amikor is Liz Truss még külügyminiszterként világossá tette: ha kell, ő megnyomja a piros gombot.