Clouds
21 Budapest
Dollár
359,31 Ft
Euró
390,66 Ft
Font
445,53 Ft
Bitcoin
23,076 $

New York lett a 6. állam, amely engedélyezte a komposztálás útján történő temetkezést

Fotó: Unsplash
Észak-Amerika
not image

Koós Alexandra

Szerkesztő

Ennek során faforgáccsal, lucernával és szalmával együtt egy hermetikusan lezárt konténerbe helyezik az emberi testet, amely a mikrobák hatására hetek alatt lebomlik.

Washington, Colorado, Oregon, Vermont és Kalifornia után New York lett a hatodik állam, amely engedélyezte a komposztálás útján történő temetkezést, vagyis ez a környezetbarát módszer egyre több helyen válik elérhetővé a koporsós temetés és a hamvasztás mellett.

Soron kívül Január 29.: ilyen időjárás vár ránk vasárnap

Ennek során faforgáccsal, lucernával és szalmával együtt egy hermetikusan lezárt konténerbe helyezik az emberi testet, amely a mikrobák hatására hetek alatt lebomlik, majd melegítés útján szabadulnak meg az esetleges fertőző anyagoktól.

A BBC szerint a hozzátartozók végeredményként földet kapnak, amelyet virágok, zöldségek vagy fák ültetéséhez is felhasználhatják, s a humán komposztálást végző vállalat, a Recompose kiemelte, hogy ez a módszer az éghajlatváltozás szempontjából is rendkívül hatékony.

Állításuk szerint a komposztálás útján történő temetkezéssel egy tonnányi szén-dioxid-kibocsátást tudnak megspórolni a hagyományos temetkezéshez vagy a hamvasztáshoz képest, a költsége pedig 7000 dollárra tehető, ami versenyképesnek számít (az USA-ban egy temetés ára átlagosan 7848 dollár, egy hamvasztásé 6971 dollár volt 2021-ben).

Egyesek számára etikai kérdéseket vet fel a dolog

A humán komposztálás hívei kiemelték, ez a módszer egyrészt környezetbarátabb, mert a koporsós temetéshez földet és más természeti erőforrásokat is fel kell használni, másrészt praktikusabb a városokban, ahol a temetők számára rendelkezésre álló terület korlátozott – írta az Infostart.

Egyesek számára azonban etikai kérdéseket vet fel, hogy mi történik a komposztálás során keletkező talajjal, New York állam katolikus püspökei pedig állítólag ellenezték a törvényt, mondván, az emberi testeket nem szabad „háztartási hulladékként” kezelni.

Ez a temetkezési módszer már nemcsak az USA egyes államaiban, hanem egész Svédországban legális, az Egyesült Királyságban pedig azok a temetések engedélyezettek, amelyek során a holttestet koporsó nélkül vagy lebomló koporsóval helyezik el a földben.