Nemzeti Biztonsági Laboratórium épülhet a közeljövőben

Budapest, 2021. január 18. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere az Egészséges Budapest Program koronavírus elleni védekezést támogató eszközbeszerzéseiről tartott online sajtótájékoztatóján az Emberi Erőforrások Minisztériumában 2020. január 18-án. MTI/Máthé Zoltán
not image

Kulcsár Péter

2021.március.5 - 16:08

A tárca ígéretei szerint nemzetközi szinten is kulcsszereplő lesz a veszélyes kórokozók elleni harcban az új intézmény.

Az új, 12 milliárd forintból épülő Nemzeti Biztonsági Laborról Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere számolt be a Facebookon.

A tárcavezető elmondta, a létesítmény többek között a koronavírus, a madárinfluenza vírus vagy éppen a krími-kongói vérzéses láz vírus elleni új vakcinák vizsgálatában, immunológiai kutatásokban és a kórlefolyás tanulmányozásában is kulcsfontosságú szereplő lesz.

A koronavírus-járvány okán felértékelődött a járványügyi biztonság szerepe a világban, ezért hazánkban és Közép-Európában is egyedülálló, laboratóriuma biztosítja majd a legkorszerűbb körülményeket – tette hozzá Kásler Miklós.

“A most épülő új komplexum amellett, hogy Magyarország járványügyi biztonságának megőrzését és fejlesztését szolgálja, garantálja a gyors reagálás lehetőségét a veszélyhelyzetek és rendkívüli események esetén is.”