Dollár
391,65 Ft
Euró
406,34 Ft
Font
470,86 Ft
Bitcoin
16,492 $

174 százalékkal többe kerül az áram a németeknél, mint a világ többi részén

Fotó: Unsplash/Mathew Henry
not image

Nagy Noel

2021. november 10. - 14:45

A német háztartások átlagosan 2.7-szer nagyobb összeget fizetnek az áramért, mint amennyi a nemzetközi átlag.

Egyetlen kilowattóra (kWh) áram elegendő már arra, hogy égy embernek ebédet lehessen csinálni egy elektromos sütőn, el lehessen végezni a mosást, ki lehessen vasalni 15 inget vagy televíziózni lehessen 20 órán keresztül.

Soron kívül Rövidesen bemutatják a B-21 Raidert, a világ legfejlettebb harci repülőjét

Egy nemzetközi tanulmány azonban megvizsgálta, hogy egyetlen kWh áram mennyibe kerül egyes országokban és egészen meglepő konklúziókra jutott. A német Verivox hírportálon közzétett összehasonlításban 133 ország árait vizsgálták meg alaposabban.

Ebből pedig kijött, hogy Németország átlagosan 174 százalékkal fizet többet az áramért, mint a világ többi része. Míg a német háztartások 31.80 centet fizetnek kilowattóránként az áramért, addig a nemzetközi átlag mindössze 11.62 cent.

Németország mögött Dánia áll a második helyen a maga 29.38 centes kWh-kénti árával, amelyet Belgium, Kajmán-szigetek, Zöld-foki szigetek, Írország és az Egyesült Királyság követ. Vannak országok, amelyeknél viszont nevetségesen olcsó az áram.

Venezuela, Szudán, Líbia, Irán, Etiópia és Kirgizisztán esetében ugyanis kevesebb, mint egy centbe kerül az elektromos áram. Ezen országoknál azonban fontos kiemelni, hogy meglehetősen rossz az elektromos hálózatuk, alulfejlett az infrastruktúrájuk, ezért az olcsó áram ellenére többször küzdenek áramkimaradásokkal.

A sokakat foglalkoztató kérdés azonban, hogy Magyarország hogyan teljesít az összehasonlításban: 10.57 centet kell fizetnünk egy kWh elektromos áramért, magyarán harmadannyit, mint a németek és valamennyivel kevesebbet, mint a nemzetközi átlag.  

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.