Clouds
21 Budapest
Dollár
359,84 Ft
Euró
391,08 Ft
Font
446,05 Ft
Bitcoin
23,736 $

Németország sokkal kevésbé függ az orosz gáztól

TÉMÁK:
#Németország
Fotó: Robert Habeck német gazdasági és klímavédelmi miniszter, Olaf Scholz német kancellár és Christian Lindner német pénzügyminiszter a Höegh Esperanza tartályhajó előterében, Németország első cseppfolyósított földgáz (LNG) fogadására alkalmas termináljának átadási ünnepségén a wilhelmshaveni kikötőben 2022. december 17-én. A wilhelmshaveni a német energiaipar tervezett hét tengeri terminája közül elsőként valósult meg, és a tervek szerint 2023 januárjában helyezik üzembe. A fejlesztés a vezetékes orosz földgázimport kiváltását szolgálja, amely 2022. szeptemberig 50 éven át érkezett Németországba. MTI/EPA/DDP pool
Európa
not image

Koós Alexandra

Szerkesztő
TÉMÁK

Közben a szakértők arra figyelmeztetnek, hogy jövőre már nehezebb lesz feltölteni a gáztárolókat, és az energiaárak ennek megfelelően magasak maradhatnak.

A Német Energia- és Vízgazdálkodási Szövetség (BDEW) adatai szerint Németország immár sokkal kevésbé függ az orosz gáztól, ugyanis 2021-ben még a fogyasztásuk 55%-át fedezték ilyen forrásból, ám ez az arány mostanra mintegy 20%-ra csökkent.

Soron kívül Rövidke napsütés után csapadék vár ránk hétfőn

A berlini kormány azután kezdett el dolgozni az ország gázellátásának diverzifikálásán, hogy Oroszország februárban háborút indított Ukrajna ellen – derül ki a Bloomberg beszámolójából.

Németországot azonban meglehetősen érzékenyen érintette, hogy erősen visszaesett az Európába szállított orosz gáz mennyisége, így mielőbb megoldást kellett találniuk arra, hogy a hiányt más forrásból pótolják.

A Napi.hu szerint ebben az importált, cseppfolyósított földgáz segített, amelyet javarészt Hollandiából és Belgiumból szereztek be, az első LNG-terminált pedig a múlt hónapban nyitották meg az országban.

Az EU-tagállamok eddig egész jól vissza tudták fogni a gázfelhasználásukat, s ebben az enyhe időjárás is közrejátszott, ám a szakértők arra figyelmeztetnek, hogy jövőre már nehezebb lesz feltölteni a gáztárolókat, és az energiaárak ennek megfelelően magasak maradhatnak.