Clouds
21 Budapest
Dollár
359,31 Ft
Euró
390,66 Ft
Font
445,53 Ft
Bitcoin
23,018 $

Németország: Oroszország rekordbevételhez jut majd a gázexportból

Fotó: Twenty20
Európa
not image

Fazekas Kiara Barbara

Szerkesztő

A piacokon jelentősen emelkednek az árak, ezért Oroszország rekordbevételhez juthat a gázeladásokból. 

Janis Kluge, a Német Nemzetközi és Biztonsági Ügyek Intézetének német szakértője szerint Oroszország rekordbevételhez juthat a gázeladásokból, mivel az azonnali piacokon jelentősen emelkednek az árak. Előrejelzései szerint Moszkva az energiabevételeknek köszönhetően képes lesz kompenzálni az infláció növekedését, valamint a jövedelemadó- és áfabevételek csökkenését.

Soron kívül Évente 200 milliárdba kerül az elhízás a magyar egészségügy számára

A gáz ára az azonnali piacokon az elmúlt évben megötszöröződött. A gáz eddig nem játszott olyan nagy szerepet a költségvetésben, az olajhoz képest körülbelül egy a négyhez arányban. Idén azonban a gázból is hasonló bevételre lehet számítani, mivel sok szerződés az azonnali árhoz igazodik. Ez azt jelenti, hogy a Gazprom rekordbevételre tesz szer“ – jósolta Kluge.

Véleménye szerint Oroszország költségvetése idén többletet mutat majd. A szakértő megjegyezte, hogy az orosz olaj piaci értéke jelenleg 82 dollár hordónként. Eközben a Kreml a 62 dolláros hordónkénti árat vette alapul a költségvetés tervezésénél. Kluge hangsúlyozta, hogy Moszkva a költségvetést a 72 rubel/dollár árfolyam alapján tervezte, míg ma 85 rubel egy dollár – írja a RIA Novosztyi.

„Az energiaexport szempontjából ez előnyös. Ha megszorozzuk az olajárat a rubel árfolyamával, akkor ez így alakul: Moszkva olajhordónként körülbelül 4500 rubel bevételre számított, de sokkal többet, körülbelül 7000 rubelt fog kapni“ – tette hozzá a szakértő.

Vlagyimir Putyin elnök tegnap aláírta a barátságtalan országokkal való elszámolás új eljárásáról szóló rendeletet, amelynek értelmében ezen országoknak orosz bankoknál nyitott rubelszámlákkal kell rendelkezniük, ha pedig nem hajlandók így fizetni, akkor az Orosz Föderáció ezt a meglévő szerződések felmondásához vezető mulasztásnak fogja tekinteni.