Dollár
393,50 Ft
Euró
411,83 Ft
Font
477,36 Ft
Bitcoin
17,001 $

Nem veheti vissza Áder János a rasszizmussal vádolt szegedi történészprofesszor kitüntetését

Áder János köztársasági elnök (j) fogadja Vej Feng-ho kínai nemzetvédelmi minisztert a Sándor-palotában 2021. március 24-én. MTI/Bruzák Noémi
not image

Kolláth Benjámin

2021. április 12. - 20:21

Múlt héten pattant ki a botrány Gulyás László, a Szegedi Tudományegyetem történészprofesszorának rasszista kijelentései körül, mely után sokan lovagkeresztje visszavételét kérték Áder János köztársasági elnöktől.

A múlt héten került nyilvánosságra, hogy a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Karán tanító Gulyás László ellen, aki emellett a Magyarságkutató Intézet tanácsadója is, négy diák panaszt tett, az egyetem pedig vizsgálatot indított.

Soron kívül Rendkívüli Kormányinfó: megszűnik a benzinárstop

Gulyás a panasz szerint egy online előadásán többször is rasszista szólamokat hangoztatott, például, hogy “utálja a cigányokat”, illetve kijelentette, hogy “afrikai civilizáció nincs.”

Az ügy pikantériája pont most március 15-én kapta meg Áder János köztársasági elnöktől a Magyar Lovagrend érdemkeresztje polgári kitüntetést oktatói és tudományos pályája elismeréséül.

A Népszava kérdezett rá ennek fényében arra, hogy a kiszivárgott információk tudatában tervezi-e Áder a kitüntetés visszavételét Gulyástól.

A köztársasági elnök hivatalának sajtóosztálya viszontválaszában jelezte, a 2011-ben életbe lépett törvény alapján neki nincs hatásköre arra, hogy megfossza a kitüntetéstől a professzort, azonban jelezték: „ha valóban az hangzott el az egyetemi katedrán, ami a tudósításokban olvasható, az Áder János köztársasági elnök szerint minősíthetetlen”.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.