Nem veheti vissza Áder János a rasszizmussal vádolt szegedi történészprofesszor kitüntetését

Áder János köztársasági elnök (j) fogadja Vej Feng-ho kínai nemzetvédelmi minisztert a Sándor-palotában 2021. március 24-én. MTI/Bruzák Noémi
not image

Kolláth Benjámin

2021.április.12 - 20:21

Múlt héten pattant ki a botrány Gulyás László, a Szegedi Tudományegyetem történészprofesszorának rasszista kijelentései körül, mely után sokan lovagkeresztje visszavételét kérték Áder János köztársasági elnöktől.

A múlt héten került nyilvánosságra, hogy a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Karán tanító Gulyás László ellen, aki emellett a Magyarságkutató Intézet tanácsadója is, négy diák panaszt tett, az egyetem pedig vizsgálatot indított.

Gulyás a panasz szerint egy online előadásán többször is rasszista szólamokat hangoztatott, például, hogy “utálja a cigányokat”, illetve kijelentette, hogy “afrikai civilizáció nincs.”

Az ügy pikantériája pont most március 15-én kapta meg Áder János köztársasági elnöktől a Magyar Lovagrend érdemkeresztje polgári kitüntetést oktatói és tudományos pályája elismeréséül.

A Népszava kérdezett rá ennek fényében arra, hogy a kiszivárgott információk tudatában tervezi-e Áder a kitüntetés visszavételét Gulyástól.

A köztársasági elnök hivatalának sajtóosztálya viszontválaszában jelezte, a 2011-ben életbe lépett törvény alapján neki nincs hatásköre arra, hogy megfossza a kitüntetéstől a professzort, azonban jelezték: „ha valóban az hangzott el az egyetemi katedrán, ami a tudósításokban olvasható, az Áder János köztársasági elnök szerint minősíthetetlen”.