Clouds
21 Budapest
Dollár
357,21 Ft
Euró
388,42 Ft
Font
442,28 Ft
Bitcoin
23,023 $

Kedvezményes árakon kínált nem létező ingatlanokat egy csaló

Unsplash
Belföld
not image

Kulcsár Péter

Szerkesztő

A férfi éveken keresztül verte át ügyfeleit, több millió forintos kárt okozva ezzel a gyanútlan vásárlóknak.

Az ugyeszseg.hu szerint a vádlott, egy 53 éves férfi, 2010 és 2013 közötti időszakban 26 sértett sérelmére követett el csalásokat.

Soron kívül Orbán Viktor: az infláció egy közellenség, amit le kell törni

A vádlott egyes sértettekkel elhitette, hogy kedvezményes áron önkormányzati tulajdonú lakáshoz juttatja őket, míg másoknak azt állította valótlanul, hogy jutányos áron olyan ingatlanokhoz tudja juttatni őket, amelyek bedőlt banki hitelügyletekből származnak.

Az is a történet része volt, hogy az önkormányzat, illetve a bank egy konstrukció keretében, egyszerre kívánja értékesíteni a kijelölt ingatlan portfóliót, tehát az abban szereplő ingatlanokat csak egyben lehet kedvezményesen megvásárolni, és ezáltal a nagy összegű vételárat is egy összegben kell megfizetni.

Mindezért a vádlott a sértetteknek nem adásvételi szerződés megkötését kínálta fel (mivel a története szerint, a lakásokat „csomagban”, egy személyben ő vásárolja meg), hanem jellemzően kölcsönszerződést íratott alá a sértettekkel, amelyek alapján a pénzt átadták a férfinak. Azt állította, hogy a lakások szétosztására majd akkor kerül sor, amikor az ügylet teljesedett, tehát a lakás portfóliót a vádlott megszerezte.

A vádlott a sértetteknek címlistát mutatott a megvásárolható ingatlanokról, amelyben belvárosi – az I., II., V., VI., XI. és XIII. kerületi – lakások szerepeltek. Ezek az ingatlanok azonban ténylegesen vagy nem is léteztek, vagy a vádlott által állítottakkal ellentétben, nem önkormányzati, illetve banki tulajdonban álltak.

A lakás vásárlásokra ténylegesen nem került sor, arra a vádlottnak sem szándéka, sem módja, illetve reális lehetősége nem volt. A vádlott a sértettektől kicsalt pénz nagy részét felélte.

A férfi a sértetteknek összesen csaknem 1 milliárd forint kárt okozott, amelyből mintegy 90 millió forint térült meg.

A férfi ellen a sértettek feljelentést tettek, a terhelt emiatt évekig bujkált a hatóságok elől, a rendőrség azonban 2019. év nyarán elfogta. A férfi az elfogását megelőző igazoltatáskor egy meghamisított, guatemalai útlevelet adott át a rendőröknek, amelyben egy guatemalai állampolgár adatai szerepeltek, azonban a vádlott fényképével.

A Fővárosi Főügyészség a férfit 26 rendbeli csalás minősített bűntettével, valamint közokirat-hamisítás bűntettével vádolja, és vele szemben végrehajtandó börtönbüntetés kiszabását indítványozza a vádiratban.