Bődületes plusszal zárt az ingatlanpiac májusban

Unsplash
not image

Kulcsár Péter

2021. június 17. - 02:16

Nagyjából 38-40 ezer tranzakciós forgalom történt 2021 második negyedévében, ami komoly előrelépésként értékelhető az előző évi adatokhoz képest.

Az Duna House adatai az elmúlt évek legerősebb májusi ingatlanpiacát mutatják, amely az adásvételek számában 2019-hez képest 5 százalékos, a covid-járvány első hulláma okozta tavalyi mélyponthoz képest pedig közel 70 százalékos növekedést jelent. A szakértők várakozása szerint az ingatlanpiac 38-40 ezer tranzakciós összforgalommal zárhat a második negyedévben.

Az ingatlanközvetítő vállalat által becsült 14 198 darab adásvétel és a 89 ponton álló Keresletindex továbbra is aktív ingatlanpiacot jelöl – írja a Világgazdaság.

Ezt támasztja alá az újra rekordösszegűre, 100 milliárd forint feletti volumenre becsült jelzáloghitel-piac is.A fővárosi agglomeráció továbbra is az ingatlanpiac egyik legaktívabb szegmense.

A lokáció havi adatait vizsgálva kiderül, hogy az adásvételek több mint negyede (26 százalék) már 50 millió forint felett zajlott, és közel fele (47 százalék) a 35 millió forint feletti kategóriákból kerül ki.

A négyzetméterárak statisztikái is a drágulásról árulkodnak, a tranzakciók 19 százaléka már 600 ezer forintos négyzetméterár felett történt, ez az előző hónapban csak 14 százalék volt.

Továbbra is a három legfőbb motiváció az ingatlanvásárlásnál a befektetés, az első lakás vásárlása, valamint a nagyobb otthonba való költözés. A preferenciák arányai azonban megváltoztak – nemcsak a tavalyi év azonos időszakához, hanem idén áprilishoz képest is.