Idén is kitarthat az ingatlanpiac lendülete

Fotó: Unsplash/Tierra Mallorca
not image

Borbély Fanni

2021. május 24. - 06:01

A Duna House ingatlanközvetítő hálózatnak készített felmérés alapján a magyar felnőttek több mint negyedének van jelenleg is, vagy lesz a következő egy évben valamilyen ingatlanügylete.

A kutatás alapján a 18-79 év közötti lakosság 16 százaléka vásárolna ingatlant a következő időszakban, mely alapján arra következtethetünk, hogy az eddig tapasztalt ingatlanpiaci pezsgés egész évben kitarthat. A megkérdezettek többsége hajlana arra, hogy hitelt vagy otthonteremtési támogatást vegyen fel, habár a válaszadók saját bevallása szerint harmaduknak nincs naprakész információja ezekről a hiteltermékekről.

A felmérésben résztvevők 7 százaléka jelezte, hogy épp most próbálja értékesíteni lakását, 8 százalékuk pedig a következő egy évben tervezi ugyanezt. Az eladók számára az egyik legfontosabb szempont, hogy olyan vevőt találjanak, aki hajlandó megvásárolni az ingatlant a lehető legmagasabb összegért, ezért szívesen igénybe veszik ingatlanközvetítő segítségét is.

Az ingatlanközvetítő bevonásának kérdésére a legtöbben azt a választ adták, hogy azért kérnek segítséget, mert nem rendelkeznek naprakész információkkal, továbbá nem akarják egyedül meghatározni az eladásra kínált ingatlan árát, de fontos szempontként szerepelt még a kiterjedt kapcsolati háló, valamint a döntéseket elősegítő háttértudás is az ingatlanosok részéről.

A megkérdezett vásárlók 50 százalék feletti arányban vennének fel hitelt, továbbá a negyede otthonteremtési támogatást is szívesen igénybe venne. A banki hitelben gondolkodók 76 százaléka érzi szükségesnek pénzügyi szakértő alkalmazását a hitelügyintézésben, hogy biztosan minden a tervek szerint alakuljon írja az Infostart.