A márciusban született 4 indiai gepárdbébi közül 3 elpusztult

TÉMÁK:
#India
Fotó: Unsplash/Little John
Ázsia
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő
TÉMÁK

Szomorú hírről számoltak be a Kuno Nemzeti Parkban: a március végén született 4 gepárdbébi közül 3 elpusztult.

Ahogy arról korábban is beszámoltunk, hatalmas volt az öröm Indiában márciusban, miután több mint 70 év után először születtek gepárdkölykök Indiában: a Kuno Nemzeti Parkban a napokban elpusztult apróságok egy tavaly Afrikából érkezett nagymacskától születtek.

Soron kívül HÉV-vel ütközött egy autó Szigetszentmiklóson, jóformán eltűnt az egyik oldala (fotó)

Az erdészeti hatóságok közlése szerint a térséget sújtó hőhullám is szerepet játszhatott a gepárdkölykök halálában. Egykor sok gepárd élt Indiában, ám a folyamatos vadászat és élőhelyük elvesztése miatt végül 1952-ben kihaltnak nyilvánították a gepárdokat az országban.

India más országokból behozott állatokkal igyekezett pótolni a hatalmas veszteséget, s vissza akarták telepíteni a világ leggyorsabb szárazföldi állatát: a cél eléréséhez 20 gepárdot szállítottak Indiába Namíbiából és Dél-Afrikából. A hatóságok közlése szerint az első kölyök kedden pusztult el, így az állatorvosok szigorú megfigyelésnek vetették alá a kicsiket és az anyát is.

Csakhogy csütörtök délután egy masszív hőhullám érte el Madhya Pradesh államot, a hőmérséklet pedig 47 fokig emelkedett, melynek következtében a kölykök látványosan legyengültek, és erősen dehidratáltak voltak. A hatóságok közlése szerint nem sokkal később két újabb kölyök pusztult el.

Az Al Jazeera jelentése szerint az egyetlen túlélőt egy intenzív ellátó intézményben kezelik. A tisztviselők nem kívánták elárulni, hogy pontosan mi vezetett a kölykök halálához, ám nagy valószínűséggel az Indiát sújtó példátlan hőhullám okozhatta, mely legyengítette az apróságok szervezetét.