Dollár
431,58 Ft
Euró
423,15 Ft
Font
481,21 Ft
Bitcoin
19,228 $

Nanmadol tájfun: már 4 millió embert evakuáltak, akár a házak is összedőlhetnek

Fotó: Egy beomlott út mentén mennek helyiek a Fukuoka tartománybeli Aszakurában 2017. július 7-én. A Nanmadol trópusi vihart követő heves esőzések előidézte áradások miatt hat ember életét vesztette, huszonkettő sorsa ismeretlen, mintegy 80 ezret pedig ki kellett költöztetni otthonából Japán délnyugati részén, Kjúsú szigetén. (MTI/EPA/Majama Kimimasza)

Szabó Kata

2022. szeptember 18. - 12:22

A Japánra valaha lecsapott egyik legnagyobb tájfun elérte Kjúsú déli szigetét.

A Nanmadol tájfun legalább 180 km/h-s szelet hozott, egyes területeken pedig ma és az esti órákban akár 500 milliméter eső is eshet, írja a Japan Times.

A tájfun okozta lehetséges veszélyhelyzet miatt eddig legalább négymillió embert szólítottak fel arra, hogy hagyják el otthonaikat, másokat pedig arra kértek, hogy a tájfun elvonultáig biztonságos helyen tartózkodjanak.

A helyi jelentések szerint jelentős áradások és földcsuszamlások várhatók, miközben a szélsőséges időjárás miatt vonatjáratokat, kompokat és több száz repülőjáratot is töröltek.
A tájfun ma reggel ért partot Kagoshima városának közelében, Kjúsú déli csücskénél, amely a legdélebbi a Japán fő részét alkotó négy sziget közül. A városban több mint 13 millió ember él.

A hatóságok korábban különleges riasztást adtak ki a szigetre, a Japán Meteorológiai Ügynökség szerint ugyanis a Nanmadol özönvízszerű esőzéseket, a part mentén pedig olyan erős széllökéseket hoz majd, hogy fennáll a házak összedőlésének veszélye is.

Utóbbi veszélye miatt arra kérik a lakosságot, hogy mindenképpen erős szerkezetű épületekben húzzák meg magukat, és még véletlenül se menjenek az ablakok közelébe.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.