A mutációk miatt sosem lesz vége a koronavírus-járványnak

Twenty20
Külföld
not image

Kulcsár Péter

Szerkesztő

A Vuhani Virológia Intézet (VVI) vezetője, Sí Zsengli legutóbbi nyilatkozatában arról beszélt, folyamatosan mutálódni fog a koronavírus, ezért együtt kell élni a kórokozóval, mintsem megpróbálni eltüntetni a Föld színéről.

Bizonyos feltételezések szerint a pandémiáért felelős Sars-CoV-2 vírus éppen abból a laboratóriumból szökött ki, melynek vezetője most arra figyelmeztetett, hogy felesleges zéró-covid stratégiát folytatni, mivel a kórokozó örökké velünk maradhat.

Republikánus politikusok Sí Zsenglit és kollégáit korábban azzal vádolták meg, hogy mesterséges covid-mutációkat hoztak létre az intézetben, ezért ők robbanthatták ki a világjárványt – olvasható a Portfolio riportjában.

Kína természetesen tagadja a vádakat, az elméleteket cáfolják, és azt a teóriát kezdték el propagálni, miszerint egy Marylandban található amerikai katonai laborból származik a kórokozó.

Ahogy egyszerűen túl nagy lett a fertőzöttek száma, az új koronavírusnak csak több lehetősége van mutálódni. Új variánsok jönnek majd létre folyamatosan” – mondta Sí Zsengli.

Amíg világszerte a delta variáns dominál, addig Dél-Amerikában már a lambda-mutáció terjed, és bár mindkettő alacsonyabb halálozási rátával rendelkezik, szakértők szerint érdemes lenne beoltani mindenkit a helyzet súlyosbodásának elkerülése végett.