Clouds
21 Budapest
Dollár
358,27 Ft
Euró
389,35 Ft
Font
443,92 Ft
Bitcoin
23,294 $

Müller Cecília szerint nincs bizonyíték az ötödik oltás szükségességére

Fotó: MTI/Máthé Zoltán
Belföld
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Az országos tiszti főorvos kijelentette, nincsen arra vonatkozó bizonyíték, hogy a koronavírus elleni ötödik oltás szükséges lenne.

Müller Cecília, országos tiszti főorvos az InfoRádió műsorában nyilatkozott arról, hogy “ha el tudjuk engedi a sok veszteséget, akkor megpróbálhatjuk a hozadékát is értékelni”, valamint arról is beszélt, hogy meglátása szerint milyen tapasztalatokkal gazdagodtunk a járvány alatt.

Soron kívül Érdemes lesz felnézni a Netflixre februárban: íme a havi premierek listája

“Látjuk a sebezhetőségeinket. Alázatra tanított ez a pandémia, mindig van új és újabb kihívás előttünk. Sok olyan tudományos kutatás és eredmény született, ami másképp nem jött volna létre.”

Annak kapcsán, hogy mit kellene másképp csinálni egy esetleges következő járványban, Müller azt mondta, a jelenleginél is szorosabbra kell fűzni a megfigyelő rendszereket.

A koronavírus elleni oltások hatékonyságának vizsgálata kapcsán úgy fogalmazott, ezt érdemes lefolytatni, ugyanis az embereknek meg kell adni a szükséges információt, hiszen csak ezzel lehet őket megnyerni az együttműködésre.

Az idő és az ötödik oltás kérdése

Hangsúlyozta továbbá, hogy a járványügyi intézkedésekben az egyik legfontosabb tényező az idő volt, nevezetesen, hogy minél rövidebb idő alatt minél több embert lehessen védetté tenni a koronavírus ellen. A jelenlegi oltási helyzet kapcsán úgy nyilatkozott, most az omikron BA.5 változata ellen készített specifikus vakcina a leghatékonyabb.

“Annak, aki nem vette fel a harmadik, emlékeztető oltást, vagy több mint négy hónap telt el a harmadik oltás óta, ajánljuk a negyedik oltást, és lehetőség van ezek felvételére az oltópontokon és a háziorvosnál is.”

Az ötödik oltásról pedig úgy vélekedik, egyelőre semmiféle tudományos adat vagy bizonyíték sincs arra, hogy szükség lenne rá, így csak azoknak javasolja az ötödik adag felvételét, akiknek már az alapimmunizálása is három oltásból állt speciális immunhiányos okokból kifolyólag.