A mexikói drogkartell 13 éves gyerekeket toboroz, néhányukat gyilkolni tanítják

Fotó: Flickr/Ted's photos - For Me & You
not image

Borbély Fanni

2021. október 16. - 22:21

A Reinserta nonprofit csoport megállapította, hogy a mexikói drogkartellekkel kapcsolatba kerülő fiatalok átlagosan 13 és 15 éves koruk között kerültek először kapcsolatba a kartellekkel.

Mivel felnőttként nem lehet vádat emelni ellenük, és könnyebben elrejtőzhetnek a radar alatt, a kartellek egyre gyakrabban toboroznak kiskorúakat az országban kábítószer-értékesítések lebonyolítására, megfigyelőként való tevékenykedésre és végül gyilkolásra – jelentette az AP.

A Reinserta, amely a fiatalok kartellbe való beszervezésének megakadályozásán vagy a már beszervezettek rehabilitációján dolgozik, összesen 89 kiskorút hallgatott meg három fiatalkorúakkal foglalkozó intézetben, és megállapította, hogy 67-en aktívan részt vettek a kartellek tevékenységében. A szerdán közzétett jelentésük szerint a kartellekbe keveredők mindegyike kimaradt az iskolából, és lőfegyverhasználatba kezdett.

A Reinserta megosztotta, hogy a kiskorúakat általában hasonló korú gyerekek toborozzák. Egyesek drogokkal vagy vallással toboroznak kiskorúakat, míg mások a családi összetartozás érzését hirdetik, ami sok gyereknek hiányozhat. A nonprofit szervezet szerint a szegénység, a bántalmazó otthonok és a nem reagáló iskolák és szociális ügynökségek különösen sebezhetővé tehetnek egyes gyerekeket a toborzással szemben.

Jacobo a nyugat-mexikói Jalisco államban nőtt fel, amely a Jalisco New Generation drogkartell otthona. Soha nem érezte jól magát az iskolában, és bántalmazó gyerekkora volt: egy alkalommal az anyja nyílt láng fölé tartotta a kezét, miután állítólag meglökte egy osztálytársát. A most 17 éves Jacobo azt állítja, hogy nem ő tette. De már 12 évesen beszervezték, hogy a kartellnek végezze el első gyilkosságát.

“Olyan gyerekeket keresnek, akik az utcán vannak, és pénzre van szükségük. 12 évesen egyfajta bérgyilkos lettem”

– mondta.

Jacobo elmesélte történetét a Reinserta nevű mexikói nonprofit csoportnak, amely elhallgatta a fiatalok teljes nevét, mivel mindannyian kiskorúak, jelenleg fiatalkorú bűnözők számára fenntartott intézményekben vannak, és a legtöbbjük fél a bandák megtorlásától.

“Egy szomszéd megkérdezte tőlem: “Akarsz pénzt keresni?”

Mivel olyan háztartásban nőtt fel, ahol a családja nehezen tudott megélni, a válasz nyilvánvaló volt.

“Igent mondtam. Ki ne akarna pénzt?”

De az 1500 dollár, amit keresett, nem tartott sokáig; elkezdett metamfetaminozni, részben azért, hogy csillapítsa a pszichológiai hatását annak, amit csinált. Tizenéves kora közepén már a rivális kartellek tagjait kínozta információkért, megölte őket, majd feldarabolta a holttestüket vagy feloldotta őket savban.

Az utolsó munkája volt az, ami végzetes volt számára; a kartell utasította, hogy nyilvánosan, sok szemtanú előtt hajtson végre egy gyilkosságot. A rendőrség kereste, ő pedig bujkált. A kartell felvette vele a kapcsolatot, hogy kicseréljék a rejtekhelyét, “de ez csapda volt” – emlékszik vissza. A kartell számára már nem volt hasznos – mint oly sok eldobható, utcai szintű tinédzser drogdíler, megfigyelő és bérgyilkos –, és meg akart szabadulni tőle.

“Amikor megjelentem a találkozóhelyen, elkezdtek lövöldözni rám. Fejbe, hátba és hasba lőttek”

– mondta Jacobo.

Halottnak hitték, de valahogy csodával határos módon túlélte, és most négyéves fiatalkorú bűnözői büntetését tölti gyilkosságért. A mexikói törvények három és öt év közötti büntetést engedélyeznek a legtöbb fiatalkorú bűnöző számára, ami azt jelenti, hogy szinte mindenki 21 éves kora előtt szabadul.

A Network for Children’s Rights in Mexico szerint 2000 és 2019 között Mexikóban 21 ezer 18 év alatti fiatalt gyilkoltak meg, és 7000-en tűntek el. A csoport becslése szerint 2019-ig mintegy 30 ezer fiatalt toboroztak a drogbandák.

Az északi határ menti államokban a gyerekeket a kábítószerek szélesebb választékával csalogatják, több fegyvert és egyéb kiképzést kapnak a kartellektől, a bűncselekmények szélesebb skálájába bocsátkoznak, és gyorsabban kerülnek bele erőszakos szerepekbe, mint a délebbi államokban élő fiatalok – írja a Newsweek.